«Rīgas satiksmes» nanotehnoloģiju lietā iesaistītas četras personas un izkrāpti € 400 000

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Valsts policijas (VP) izmeklētajā tā dēvētajā SIA «Rīgas satiksmes» (RS) nanotehnoloģiju lietā iesaistītas četras personas un izkrāpti aptuveni 400 000 eiro.

Kā apliecināja VP preses pārstāve Ilze Jurēvica, policija šajā lietā par aizdomās turētām atzinusi trīs personas, savukārt vēl vienai personai piemērots statuss «persona, pret kuru sākts kriminālprocess». Aizdomās turētajiem piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, savukārt ceturtajai personai drošības līdzekļi nav noteikti.

Policija neatklāja, vai četrotne ir RS darbinieki, taču apliecināja, ka šīs personas ir Latvijas iedzīvotāji.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka personu grupa, savstarpēji vienojoties ar iepriekš sarunātiem pretendentiem, par tīrīšanas līdzekļu piegādi noslēgtā līguma laikā organizēja nezināmas izcelsmes un kvalitātes produkcijas piegādi. Krāpšana notikusi, viltojot dokumentus, tādējādi iegūstot aptuveni 400 000 eiro.

Ņemot vērā, ka izmeklēšana turpinās, policija šobrīd nekomentē, vai lietā RS ir piemērots cietušā statuss.

Tāpat lietā joprojām notiek policijas sadarbība ar ārvalstu tiesībsargājošām iestādēm.

Ņemot vērā Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) pieredzi šāda veida lietu izmeklēšanā, kā arī nepieciešamību īstenot starptautisko sadarbību lietas izmeklēšanā, lietu tika nolemts nodot izmeklēšanai ENAP.

TV3 raidījums «Nekā personīga» 2015.gada 1.februārī vēstīja, ka RS, iespējams, notikusi krāpšana saistībā ar tīrīšanas līdzekļu iegādi - esot maksāts par ķīmiskajiem līdzekļiem, kuru vietā to iepakojumos piegādāts ūdens.

Reaģējot uz televīzijā izskanējušo informāciju par nanotehnoloģisko līdzekļu iegādi sabiedrisko transportlīdzekļu tīrīšanai un apstrādei, RS ierosināja dienesta pārbaudi, kurā mazgāšanas līdzekļu iepirkumos nekādus pārkāpumus nekonstatēja. Visi mazgāšanas līdzekļu iepirkumi notikuši atbilstoši ārējiem un iekšējiem normatīviem, toreiz pārbaudes rezultātiem veltītā preses konferencē sacīja RS Administratīvo resursu pārvaldības direktore Elīna Epalte-Drulle. Tomēr uz laiku, kamēr citās valsts institūcijās - prokuratūrā un Valsts ieņēmumu dienestā (VID) - notika izmeklēšana saistībā ar šo jautājumu, tika lemts atstādināt no darba pienākumu pildīšanas RS Tehniskās kontroles daļas priekšnieka vietnieku Vjačeslavu Stunžānu, kurš, kā ziņoja «Nekā personīga», bijis iesaistīts iespējamā krāpšanas shēmā.

«Nekā personīga» atsaucās uz lietā iesaistītā uzņēmuma SIA «Vialeks» valdes locekli Vitu Baurovsku. Pēc raidījuma sižetiem Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) sociālajos tīklos publiskoja, pēc viņa apgalvotā, Baurovskas vēstuli un video, kurā viņa noliedza pašas iepriekš teikto. Video bija redzams, kā Baurovska no lapiņas lasa tekstu, apgalvojot, ka «intervijā atspoguļotais nav ne ar ko pamatojams, tie ir tikai mani vārdi emocionālā un psiholoģiskā stāvokļa iespaidā». «Nekā personīga» producenti gan pieļāva, ka pašvaldība varētu būt izdarījusi spiedienu uz Baurovsku, kādēļ arī tapis šāds video. Šis Ušakova gājiens izpelnījās plašu rezonansi sabiedrībā, norādot uz to kā «klaji neveiksmīgu PR gājienu».

Tikmēr VID, 2015.gada jūnijā noslēdzot pārbaudi RS nanotehnoloģiju lietā, atzina iepirkumu par nenotikušu. Kā vēstīja «Nekā personīga», VID neviens neesot spējis sniegt ticamus pierādījumus, ka dārgie tīrīšanas līdzekļi pirkti un nogādāti RS, tādēļ uzņēmumam varētu nākties valsts budžetā atmaksāt nodokļus 100 000 eiro apmērā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu