Lai iegādātos elektroniskās cigaretes šķidrumu, nepilngadīgais uzrāda viltotu personas apliecību

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Valsts policija

Pagājušo piektdien, 13. janvārī, Vecrīgā kāds jaunietis piegāja pie veikala kases, lai iegādātos elektroniskās cigaretes šķidrumu. Ņemot vērā, ka šo šķidrumu drīkst pārdot personām, kuras sasniegušas vismaz 18 gadu vecumu, pārdevēja, kā to prasa likums, lūdza uzrādīt personu apliecinošu dokumentu. Jaunietis uzrādīja personas apliecību, kurā norādīts, ka viņš dzimis 1997. gadā.

Apskatot apliecību rūpīgāk, pārdevēja pamanīja pazīmes, kas liecina, ka dzimšanas gads varētu būt izmainīts. Par notikušo vērīgā veikala darbiniece paziņoja veikala apsardzei. Apsargs jaunieti aizturēja līdz brīdim, kad notikuma vietā ieradās Valsts policijas Rīgas Centra iecirkņa policisti.

Nogādājot jaunieti Rīgas Centra policijas iecirknī, likumsargi pārbaudīja, ka viņš ir dzimis 2000. gadā. Jāpiemin, ka izmaiņas apliecībā bija veiktas ļoti rūpīgi un karte bija ielaminēta.

Lai pārbaudītu, vai apliecība tiešām ir viltota, tiks veikta ekspertīze.

Saistībā ar notikušo uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 275. panta pirmās daļas - par dokumenta, kas piešķir tiesības vai atbrīvo no pienākumiem, viltošanu, kā arī par viltota dokumenta izmantošanu. Par šādu likumpārkāpumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Policija atgādina, ka par cigarešu, tostarp elektronisko cigarešu un to šķidrumu, alkohola un enerģijas dzērienu tirgošanu nepilngadīgajiem iestājas administratīvā atbildība. Tāpat administratīvi tiek sodītas nepilngadīgas personas, kuras šīs vielas lieto. Diemžēl dažkārt jaunieši, lai varētu iegādāties minētās preces, vilto dokumentus. Jāpiemin, ka šādos gadījumos viņi bieži vien neapzinās, ka par dokumentu viltošanu iestājas kriminālatbildība ar daudz nopietnākām sekām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu