Cenšoties atdot parādu, vienojas kopīgi apzagt automašīnu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Valsts policija

Pirms kāda laika 2000. gadā dzimis jaunietis bija izraisījis ceļu satiksmes negadījumu, vadot sava 1998. gadā dzimušā drauga darba auto. Negadījuma rezultātā minētajai automašīnai bija radīti bojājumi. Abi jaunieši mutiski vienojušies, ka negadījuma izraisītājs viņam samaksās 550 eiro, lai segtu radušos zaudējumus. Taču jaunietis līdz pat šai dienai šo naudu nebija samaksājis, TVNET uzzināja Valsts policijā.

Draugs uzstāja uz naudas samaksu. Tā nu nepilngadīgais jaunietis nolēma veikt noziegumu, lai tādējādi iegūtu naudu samaksai. Jaunietis noziegumā nolēmis iesaistīt arī jau minēto paziņu, kura parādnieks viņš bija. Proti, viņš piedāvājis kopīgi apzagt jau iepriekš nolūkotu svešu automašīnu, kura bija novietota kādā nomaļā vietā Mežciemā. Nepilngadīgais jaunietis solīja zagtās mantas pārdot lombardā un atdot 550 eiro. Viņa draugs piekritis kopīgi apzagt svešo spēkratu.

Sestdien, 21. janvārī, ap pulksten septiņiem vakarā jaunieši aizbraukuši uz Mežciemu, kur atradās noskatītā automašīna BMW. 18 gadus vecais jaunietis no sava transportlīdzekļa izvilcis kādu instrumentu, ar ko BMW markas spēkratam izsitis stiklu. Pēc tam abi nolēmuši nogaidīt, lai pārliecinātos, vai kāds ir pamanījis notikušo. Tādēļ abi ar 1998. gadā dzimušā jaunieša automašīnu devušies uz laiku prom.

Ap pulksten astoņiem ļaundari atriezušies nozieguma vietā, un konstatējuši, ka tur neviena cilvēka nav. Sešpadsmit gadus vecais puisis ielīdis automašīnā, nozogot no tās borta datoru, magnetolu, ātruma pārslēga rokturi un skaņas pastiprinātāju. Savukārt otrs puisis no spēkrata noņēma divus spoguļus, BMW zīmi un moldingus. Jaunieši nozagtās mantas sakrāmēja savā automašīnā un sarunāja, ka nepilngadīgais nozagto aizvedīs ieķīlāt lombardā. Pēc tam, kad mantas būs ieķīlātas, abi satiksies pie kāda veikala Teikā, kur jaunietis atdos 550 eiro savam draugam.

Sarunātajā laikā 18 gadus vecais puisis ieradies pie lielveikala, bet parādnieku, kuram bija uzticējis savu spēkratu, tā arī šajā vietā nesatika. Puisis pieļāva iespēju, ka draugs ar viņa automašīnu ir aizbēdzis. Jaunietim radies plāns paziņot, ka viņa automašīna ir nolaupīta. Tā nu automašīnas īpašnieks piezvanīja uz Rīgas Ķengaraga iecirkni un paziņoja, ka viņam, piedraudot ar nazi, kāds svešinieks no turpat esošā stāvlaukuma nolaupījis auto.

Automašīna tika izsludināta meklēšanā. Speciālo uzdevumu bataljona ekipāža, patrulējot pa Rīgu, pamanīja automašīnu ar identisku numurzīmi kā it kā nolaupītajam transportlīdzeklim.

Policisti piebrauca tuvāk automašīnai, lai to apturētu, taču šoferis pēkšņi izlēca no spēkrata un metās bēgt. Policisti šoferi panāca, aizturēja un nogādāja Rīgas Teikas iecirknī – pie stūres patiešām bija 2000. gadā dzimušais jaunietis.

Abi jaunieši policijas iecirknī atzinās, ka ir izsituši logu svešajai automašīnai, to apzaguši, kā arī viens no viņiem sniedzis viltus informāciju Valsts policijai, ziņojot par laupīšanu. Pēc pašreizējās informācijas, nepilngadīgais tomēr nebija nozadzis drauga automašīnu, bet viņam neizdevās nozagtās mantas uzreiz realizēt, tāpēc kavēja tikšanos.

Jaunākais no aizturētajiem iepriekš sodīts par ceļu satiksmes negadījuma izraisīšanu, vadot transportlīdzekli bez vadītāja apliecības un alkohola reibumā. Tāpat abi iepriekš sodīti par automašīnas reģistrācijas numurzīmju zādzību.

Saistībā ar notikušo sākts kriminālprocess par svešas mantas tīšu bojāšanu, par ko soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu. Tāpat sākts kriminālprocess par zādzību ar iekļūšanu. Par šādu noziegumu attiecīgi soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem, vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas. Tāpat nepilngadīgajam jaunietim nāksies atbildēt par automašīnas vadīšanu bez vadītāja apliecības, savukārt viņa draugam – par nepatiesas informācijas sniegšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu