Septiņu neliešu grupa Jelgavas novadā trīs gadus moka, paverdzina, aplaupa cilvēkus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Valsts policija, LETA

Valsts policijas Zemgales reģiona pārvalde ir pabeigusi izmeklēšanu kriminālprocesā, kura ietvaros tika aizturēta septiņu personu organizēta grupa aizdomās par personu nolaupīšanu, cilvēktirdzniecību, izspiešanu, personu turēšanu nebrīvē, nelikumīgu kredītkaršu izmantošanu un vairākiem citiem smagiem un sevišķi smagiem noziegumiem, pastāstīja Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja priekšnieks Juris Staļģevics.

Kriminālprocess pašlaik nodots kriminālvajāšanai. «Ar šādu lietu savā karjerā nebiju saskāries,» teica Staļģevics.

Viņš paskaidroja, ka 2016.gada pirmajā jūnijā tika saņemts personas iesniegums, ka tiek izspiesta nauda. Saprasts, ka to dara grupa. Pēc tam tika aizturētas trīs personas, viens no tiem bija organizators. Veiktas trīs kratīšanas, izņemtas 29 pases, 14 norēķinu kartes, invalīdu apliecības, kā arī ierocis.

Tālāk, veicot izmeklēšanu, noskaidrots, ka viens vīrietis izveidojis organizētu grupu, kurā ietilpa četri vīrieši un trīs sievietes, kas nodarbojās ar alkohola tirgošanu, nelegālo cigarešu tirgošanu, personu nolaupīšanu un turēšanu nebrīvē.

Organizators cilvēkus apgādāja ar nelegālo tabaku un alkoholu; cilvēki, kuriem bija ar zemi ienākumi, atkarību problēmas, sākotnēji norēķinājās par pakalpojumu, bet vēlāk palika parādā. «Cilvēki nebija spējīgi atdot naudu, tad organizators atņēma pases, norēķinu kartes un katru mēnesi no šīm banku kartēm noņēma summas, kas viņiem tika ieskaitītas,» teica Staļģevics.

Tie, kuri naudu saņēma pastā, tika vesti uz turieni, lai noņemtu naudu. «Klientiem» turpināts piegādāt alkoholu un tabaku. «Ja cilvēks atteicās dot naudu, izteica pretenzijas, tad viņš teju visos gadījumos tika fiziski iespaidots,» teica Staļģevics. Fiziski iespaidotas arī sievietes. Viņiem teikts, ka pēc palīdzības policijā nav jēgas vērsties. Tāpat lielākajai daļai nebija radinieku, kuriem lūgt padomu vai palīdzību.

Noziedzniekiem bija divas mājas, viena no tām tika saukta par pansionātu, kurā bija antisanitāri apstākļi. Ēkas izmantotas «nepaklausīgo cilvēku» ieslodzīšanai. Tie visu laiku dzirdīti šajās ēkās ar alkoholu, iedotas kādas ēdiena atliekas, makaroni.

Policija personu turēšanu nebrīvē pret pašu gribu pierādījusi četros gadījumos. «Ir pierādīts, ka daži cilvēki tika ekspluatēti kā vergi,» teica priekšnieks un piebilda, ka tas vilcies vairāku gadu garumā. Šiem cilvēkiem bija jārok, jāveic cits fizisks darbs.

Sievietes noziedzīgajā grupā parasti nodarbojās ar naudas izņemšanu no kontiem. Ja kāds naudu nemaksāja, parādnieki tika atrasti, sisti ar koka nūjām, kasteti, aizvesti uz mežu, iekaustīti un aizvesti atpakaļ uz «pansionātu». Organizators mocītos cilvēkus uztvēris kā vergus, teica Staļģevics.

Kopumā Valsts policija pierādījusi 55 noziedzīgas epizodes. «Padarīts liels darbs,» teica Staļģevics. 16 personas atzītas par cietušajiem, bet strādāts arī ar citiem cilvēkiem, taču viņi atteicās būt cietušā statusā, tāpēc policija pieļauj, ka cietušo ir daudz vairāk.

«šie cilvēki nevienam neziņoja, pie policijas nevērsās, tāpēc grupa kādu laiku varēja darboties,» teica Staļģevics. Pašlaik organizators un viņa «labā roka» atrodas apcietinājumā, bet pārējiem piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Grupa darbojusies aptuveni trīs gadus. Viņi varētu būt piesavinājušies vairāk nekā 30 tūkstošus eiro. Grupas organizators no sava rūpala dzīvojis labi, braucis ar džipu. Iepriekš bija tiesāts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu