Kontrabandas cigaretes izvēlas vairāk nekā 20% Latvijas iedzīvotāju

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Valsts policija

«THE NIELSEN» pētījumi par 2016.gada pirmo pusgadu liecina, ka trešo valstu cigarešu patēriņš Latvijā katru gadu samazinās un pašreiz nepārsniedz 23,8% no kopējā patēriņa, TVNET pastāstīja Valsts ieņēmumu dienestā (VID). Vienlaikus dienests norāda, ka VID rīcībā nav datu par kontrabandas cigarešu patērētāju īpatsvaru kopējā smēķētāju skaitā Latvijā un nav zināmi arī pētījumi par šo tēmu, tostarp starptautiskā līmenī.

Kopš 2012.gada trešo valstu cigarešu patēriņš Latvijā ir samazinājies gandrīz par 12%. Papildus jāpiebilst, ka saskaņā ar pieejamajiem pētījumiem arī Lietuvā ir vērojama ievērojama trešo valstu cigarešu patēriņa samazinājuma tendence, savukārt Igaunijā 2016.gada I pusgadā ir konstatēts trešo valstu cigarešu patēriņa pieaugums.

2016. gadā VID ir izņēmis 41 202 818 cigarešu un 14 641,25 kg tabakas.

Runājot par tendencēm kontrabandas apkarošanas jomā, dienests norāda, ka ievērojami pieaudzis izņemto cigarešu skaits bez akcīzes markām, tāpat izcelsmes valstu «ģeogrāfija» – nelikumīgajā apritē tiek konstatētas cigaretes arī ar Ukrainas, Moldovas un Kazahstānas akcīzes markām.

Lai izvairītos no muitas kontroles, trešo valstu izcelsmes cigaretes nelegālai realizācijai Latvijā tiek ievestas, tranzītā secīgi izmantojot citu ES valstu – Polijas un Lietuvas – teritoriju.

Vienlaikus cigarešu slēpšanas metodes principā nav mainījušās – joprojām tiek izmantots dzelzceļa transports,

cigaretes tiek slēptas akmeņogļu, šķeldas, kokskaidu granulu kravās, kā arī piestiprinātas ar magnētiem pie vagonu rāmja,

un autotransports.

Kā vienus no lielākajiem kontrabandas cigarešu ķērieniem min gadījumu, kad Rīgas noliktavā izņemtas 2 599 200 cigaretes «LM» ar Moldovas akcīzes preču markām un saistībā ar šo pārkāpumu aizturētas divas personas. Cigaretes bija noslēptas no Lietuvas ievestā ābolu kravā.

Savukārt Daugavpilī dzelzceļa vagonā ar bruģakmeņu kravu tika konstatētas un izņemtas 2 200 000 gab. cigarešu «NZ GOLD» ar Baltkrievijas akcīzes markām.

Starptautiskas operācijas ietvaros Rīgas rajonā tika aizturēta Igaunijā reģistrēta automašīna ar 6 miljoniem 662 tūkstošiem cigarešu GOAL un EM@AIL bez akcīzes markām.

Bieži vien nelegālo cigarešu pārvadātāji to slēpšanai pieiet visai rūpīgi, piemēram, pērn samēra daudz cigarešu tika noslēptas, speciāli izfrēzējot priedes dēļus un ievietojot tajos cigarešu paciņas, un pēc tam salīmējot šos dēļus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu