Šoziem noslīkuši 17 cilvēki

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

No pērnā gada novembra līdz šā gada 13.februārim Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) no ūdens izcēlis 17 noslīkušos. Tāpat šajā sezonā izglābti arī pieci cilvēki, kuri bija ielūzuši ledū, TVNET pastāstīja dienesta pārstāve Inta Šaboha.

Iepriekšējā sezonā glābēji no ūdens izcēla 24 noslīkušos, bet izglāba 11. Vēl sezonu iepriekš noslīka 15 cilvēki, bet desmit tika izglābti.

VUGD atgādina - neskatoties uz to, ka daudzas pašvaldības ir atcēlušas vai vispār nav ieviesušas aizliegumu atrasties uz ledus iedzīvotājiem, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests atgādina ikvienam, ka ziemas periodā ledū ielūst un noslīkst ne tikai makšķernieki, bet arī cilvēki, kas pastaigājas pa ledu. Tāpēc dienests aicina iedzīvotājus, neskatoties uz mainīgajiem laikapstākļiem un aukstumu, nedoties uz ledus, jo tas ir bīstami un var apdraudēt cilvēka veselību un dzīvību.

Ledus sega uz ūdenstilpēm neveidojas vienmērīgi, tā ir biezāka pie krastiem, bet ūdenstilpes vidū var būt plāna.

Ledus būs plānāks arī vietās, kur ir straume, zemūdens avoti, pietekas, niedres, pie tiltiem. Turklāt sasnigušā sniega sega rada mānīgu iespaidu, ka ledus ir pietiekami biezs, lai izturētu cilvēka svaru.

VUGD aicina nepaiet vienaldzīgi garām, ja redzat, ka bērni vai pusaudži slidinās pa nedrošo ledu, – brīdiniet viņus par bīstamību, bet, ja pamanāt, ka cilvēki ir aizgājuši pārāk tālu no krasta un var rasties problēmas atgriezties atpakaļ, kā arī, ja cilvēks ir ielūzis ledū, nekavējoties zvaniet glābšanas dienestam pa tālruni 112.

Ja gadās ielūzt ledū, tad skaļi jāsauc palīgā, jācenšas saglabāt mieru, nostabilizēt elpošanu. Apkārtējiem nekavējoties ir jāzvana uz 112; lai palīdzētu, ielūzušajam jātuvojas rāpus vai līšus, nelienot līdz pašai ielūzuma vietai.

Ielūzušajam apmēram no 2 - 5 metru attāluma jāpamet aukla, sasieti apģērba gabali, garš koks vai kāds cits priekšmets. Ja glābēji ir vairāki, jāievēro, ka vienam no otra jāatrodas 2-3 m attālumā;

izvelkot cietušo uz ledus vai pašam izkļūstot uz ledus, rāpus jāvirzās prom no bīstamās vietas līdz krastam.

Lai sekmīgi izkļūtu no ledus, makšķernieki ir aicināti līdzi ņemt dažādus palīglīdzekļus – ledus irbuļus vai āķus, ar kuru palīdzību var ieķerties ledū un tādējādi izvilkt sevi ārā. Šādus irbuļus vai āķus katrs pats var uztaisīt arī mājas apstākļos, piemēram, lietojot koka gabalu un naglas. Līdzās tam makšķerēšanas tērps, kuram ir peldfunkcija, vai glābšanas veste ļaus pēc ielūšanas ledū peldēt pa ūdens virsu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu