IDB pērn visbiežāk izmeklējis lietas par amatpersonu vardarbību un kukuļošanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Iekšējās drošības birojs (IDB) pagājušajā gadā pārsvarā izmeklējis kriminālprocesus par amatpersonu vardarbību, draudiem un kukuļošanu, informēja IDB.

Kopumā 2016.gadā birojs veicis pirmstiesas izmeklēšanu 190 kriminālprocesos - 36% gadījumu kriminālprocesi sākti Iekšējās drošības birojā, 23% gadījumu kriminālprocesi saņemti no citām tiesībsargājošajām iestādēm. Pirmstiesas izmeklēšana tika turpināta 41% kriminālprocesu.

29% gadījumu pagājušā gadā sāktie un saņemtie kriminālprocesi ir par noziedzīgiem nodarījumiem saistībā ar vardarbību vai draudu izteikšanu no amatpersonu puses. 12% gadījumu pirmstiesas izmeklēšana veikta kriminālprocesos par valsts amatpersonu iespējamu iesaistīšanos kukuļošanā.

5% no IDB lietvedībā esošajiem kriminālprocesiem ir par iespējamu dienesta pilnvaru pārsniegšanu un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, bet 4% - par dienesta viltojumu.

74% no IDB lietvedībā esošajiem kriminālprocesiem sākti pret Valsts policijas amatpersonām.

2016.gadā IDB kriminālvajāšanas sākšanai nodevis 24 kriminālprocesus pret 35 aizdomās turētajām personām, 61 kriminālprocess izbeigts, savukārt 21 kriminālprocess nosūtīts citām izmeklēšanas iestādēm pēc piekritības.

Īstenojot kriminālprocesuālās darbības, pagājušā gadā aizturētas 37 personas, septiņām personām piemērots ar brīvības atņemšanu saistīts drošības līdzeklis - apcietinājums.

Šogad IDB galveno uzsvaru liks uz jau pagājušajā gadā iesākto darbu prevencijas jomā, proti, iekšējo risku apzināšanu un novēršanu Iekšlietu ministrijas padotības iestādēs.

Identificējot iekšējos riskus, ieviešot nepieciešamās izmaiņas iekšējos procesos, jau sākotnēji iespējams mazināt vai pilnībā novērst iespēju iestādes amatpersonām un darbiniekiem veikt noziegumu, norāda IDB.

Biroja uzdevums ir izmeklēt Iekšlietu ministrijas padotībā esošo iestāžu, izņemot Drošības policijas, amatpersonu un darbinieku izdarītos noziedzīgos nodarījumus. Tāpat birojs izmeklē ar vardarbību saistītus noziedzīgus nodarījumus, kurus, pildot dienesta pienākumus, izdarījušas Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonas, Ostas policijas un pašvaldības policijas darbinieki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu