Par karošanu Austrumukrainā apsūdzēto bieži no nepatikšanām sargāja tēvs

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere / LETA

Par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā Austrumukrainā apsūdzēto daugavpilieti Artjomu Skripņiku pusaudžu gados bieži no nepatikšanām sargāja tēvs. Reizēs, kad bija jādodas uz policiju, piemēram, sniegt paskaidrojumus, viņš teica savai atvasei, kā uzvesties, tiesā stāstīja Valsts policijas darbiniece Inese Navicka.

Policijas darbiniece tiesā sacīja, ka apsūdzētais viņai ir pazīstams kā Krāslavas bijušais iedzīvotājs. Kādreiz viņa pati dzīvojusi Krāslavā un strādājusi Valsts policijā kā nepilngadīgo lietu inspektore, bet pēc tam sākusi strādāt kriminālpolicijā.

Par Skripņiku Navicka teica, ka viņu var raksturot kā pusaudzi, kuram bijusi tendence uz likumpārkāpumu izdarīšanu. Puisim esot slēptas līdera dotības, piemēram, skolā viņš bijis mierīgs, bet ārpus tās pusaudzim bijušas nepieciešamas lielas kompānijas. Viņš arī vairākas reizes bija aicināts uz policiju sniegt paskaidrojumus.

Uz policiju vienmēr līdzi gājis tēvs, kurš visu laiku aizstāvējis dēlu. Tēvs teicis viņam, kā uzvesties, ko teikt.

«Skripņikam bija raksturīgi, ka viņu aizstāv tēvs un viņam ir bezatbildības sajūta,»

teica Navicka. Kādu reizi esot uz policiju aicināta arī māte, taču ieradies tēvs un izrādījis nepatiku par šādu policijas rīcību.

Navicka pieļāva, ka daļu no dēla uzvedības sekmēja arī lielās nesaskaņas ģimenē. Viņa arī apliecināja, ka Skripņika tēvs bija saistīts ar iespējamām krāpšanām. Vai Skripņiks lietoja narkotikas, Navicka nemācēja teikt, taču norādīja, ka vairākas reizes fiksēts, ka viņš ir lietojis alkoholu, būdams nepilngadīgs. Vasarnīcā, kurā viņš ar draugiem bieži atpūties, bojā gājis Skripņika draugs, kurš esot miris no elektrotraumas.

Savukārt Valsts probācijas dienesta darbiniece Vallija Platace skaidroja, ka apsūdzētais no 2010. līdz 2012. gadam atradies probācijas uzraudzībā.

Skripņiks probācijas uzraudzībā nonāca pēc tam, kad bija notiesāts Krāslavā. Viņš bija saņēmis sodu par dažādiem administratīvajiem pārkāpumiem.

Skripņiks esot arī savulaik teicis, ka lietojis marihuānu, taču analīzēs tas neesot pierādīts. Viņš pats marihuānu par narkotisko vielu neesot uzskatījis. Probācijas dienestam, dodoties uz Ukrainu, puisis esot norādījis, ka brauc pie radiem. Latviju, atrodoties probācijas uzraudzībā, viņš bija pametis uz nepilnu mēnesi.

Probācijas dienesta darbiniece puisi raksturoja kā noslēgtu, kurš aktīvi ar informāciju nav dalījies. Viņa arī raksturojusi Skripņiku kā viltīgu cilvēku.

Savukārt Lidija Bidzāne, kura bija Skripņika skolotāja Daugavpils tirdzniecības skolā, tiesā liecināja, ka sākotnēji Skripņikam bijušas labas sekmes, bet pēc tam viņš no skolas tika atskaitīts pēc mātes lūguma. Mācību laikā skolas biedri Skripņiku esot apsūdzējuši par dažām zādzībām, taču vaina neesot pierādīta.

Apsūdzētais savu vainu neatzīst.

Viņš saukts pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma 77.1. panta pēc spēkā esošās Krimināllikuma redakcijas. Par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Tāpat puisis tiek apsūdzēts pēc Krimināllikuma 89.1. panta 2. daļas, kas paredz atbildību par noziedzīgas organizācijas vadīšanu vai piedalīšanos šādas organizācijas izdarītajos noziegumos. Par to personu var sodīt ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz divdesmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Prokuratūra uzskata, ka Skripņiks iesaistījies noziedzīgā organizācijā Austrumukrainā, un tur viņš nedevās kā privātpersona, bet veica darbības, lai grautu valsts teritoriālo vienotību.

Drošības policija (DP) pagājušā gada sākumā sāka kriminālprocesu pret vienu personu par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā Austrumukrainā.

Kriminālprocess sākts par iespējamu iesaistīšanos nelikumīgo kaujinieku grupējumā, kas cīnās pret Ukrainas varas iestādēm.

Šis bija pirmais gadījums, kad kāda persona ir atzīta par aizdomās turēto saistībā prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā ārvalstīs. DP iepriekš paziņoja, ka vīrietis bruņotā konfliktā Austrumukrainā piedalījies aptuveni no 2014. gada vidus, taču iepriekš nav bijis DP redzeslokā.

1990. gadā dzimušā Daugavpils iedzīvotāja Skripņika advokāte Jansone toreiz pastāstīja, ka saskaņā ar vīrieša sniegto informāciju viņš 2014. gadā uz tā saucamo Luganskas tautas republiku devies, «cēlu un humānu mērķu vadīts», proti, viņš Austrumkrainā nodarbojies ar humānās palīdzības izdalīšanu vietējiem iedzīvotājiem. Apģērbs un citas sadzīvē nepieciešamās lietas tikušas savāktas Maskavā un pēc tam vestas uz Austrumukrainu. Tur Skripņiks tika ievainots galvā. Viņš apgalvo, ka aktīvā karadarbībā nav piedalījies, turklāt vīrietim nav iepriekšējas militāras pieredzes, jo Latvijas armijā viņš kā nepilsonis nav dienējis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu