Latvijas uzņēmums kibernoziedzniekiem pārskaitījis miljonu dolāru

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Nesen kāds Latvijā strādājošs uzņēmums kibernoziedzniekiem pārskaitījis miljonu ASV dolāru. Krāpšanas shēma esot vienkārša, proti, sākotnēji noziedznieki uzņēmumam nosūta elektronisku pasta vēstuli un tādā veidā inficē uzņēmuma datorsistēmu.

Aktuāla krāpšana, kas atkal parādījusies gada sākumā ir viltotas epasta vēstules. Tā ir globāla problēma un pēc starptautiskās kriminālpoliciju organizācijas «Interpol» aprēķiniem kopējais zaudējums gada laikā ir aptuveni 3,5 miljardi ASV dolāri visā pasaulē, šodien Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā pastāstīja Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes 3.nodaļas priekšnieks Dmitrijs Homenko.

Nākamajā posmā noziedznieki uzrauga uzņēmuma epasta vēstuļu saraksti līdz brīdim, kad saprot, ka uzņēmums savam sadarbības partnerim plāno pārskaitīt naudu. Tajā brīdī noziedznieki novilto epastu un uzņēmumam atsūta savu bankas kontu uz kuru uzņēmums pārskaita naudu.

«Ļoti vienkārši un ģeniāli. Turklāt sākotnēji datorsistēmas inficēšanā parasti izmanto uzņēmuma visvājāko posmu, piemēram, sekretāri, kas nav saistīta ar informācijas tehnoloģiju jomu,» uzsvēra Homenko.

Daļā gadījumu policijai izdevies panākt naudas atgūšanu. Nesen vienā no gadījumiem kāds uzņēmums noziedzniekiem aizskaitījis nedaudz vairāk par vienu miljonu ASV dolāru (951 203 eiro).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu