Policija: Pusaudži arvien biežāk kļūst par kibernodzniekiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Valsts policija (VP) novērojusi, ka pusaudži arvien biežāk pastrādā kibernoziegumus un nereti kā galvenais iemesls svešas naudas iegūšanā ir vēlēšanās izklaidēties ar datorspēlēm.

Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes 3.nodaļas priekšnieks Dmitrijs Homenko šodien Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā pastāstīja, ka lielākā daļa Latvijas noziedznieku Latvijā pastrādātie kibernoziegumi pagājušā gadā ir atklāti.

«Pēc tendencēm varu pateikt, ka mums prevalē nepilngadīgie vecumā no 15 līdz 18 gadiem. Viņi pārsvarā ir no Latvijas reģioniem. Acīmredzot bērniem ir vairāk brīva laika pavadīt pie datora un mazāk alternatīvu laika pavadīšanas iespēju. Viņu motivācija ir «online» spēles, piemēram, «Counter-Strike», kas ir par pamatu kāpēc bērnam rodas nepieciešamība pēc elektroniskās naudas, jo pamatā spēlējot šīs spēlītes viņiem nepieciešama nauda un bērni vēlas spēlēs uzvarēt. Tāpēc viņi sāk domāt kā naudu nopelnīt un internetā ieguvuši pamācības kā paša rokām veikt kiberuzbrukumu,» norādīja Homenko.

Runājot par konkrētām lietām, Homenko pastāstīja, ka trīs pusaudži uzdarbojušies vienā no sociālajiem tīkliem un ieguvuši aptuveni 17 000 klientu datus, kurus izmantojuši, lai viltotu apmeklējumus «online» kazino resursā, kurš par katru apmeklējumu administratoram maksājis naudu. Tādā veidā viņi nodarījuma kaitējumu sociālā tīkla īpašniekam.

Citā gadījumā kādā Latvijas pilsētā jaunietis bija izveidojis savu virtuālo bezvada tīkla piekļuves punktu. Kādai cietušajai bijis vecs tālrunis ar neatjauninātu programmnodrošinājumu. Tā rezultātā cietušajai pieslēdzoties šim punktam, kibernoziedznieks ieguvis informāciju un paprasījis izpirkuma maksu par konta atbloķēšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu