Uz «Daesh» kontrolētajām teritorijām devušies arī Latvijas iedzīvotāji ar bērniem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Drošības policijas (DP) rīcībā esošā informācija liecina, ka Sīrijā un Irākā esošajās teroristiskās organizācijas Daesh kontrolētajās teritorijās atrodas dažāda profila personas no Latvijas. Uz minētajām teritorijām no Latvijas ir devušies vīrieši un sievietes, līdzi ņemot arī savus mazgadīgos bērnus, teikts Drošības policijas pārskatā par pērno gadu.

Daesh ir pievienojies arī Latvijas Islāma kultūras centra (LIKC) bijušais priekšsēdētājs Oļegs Petrovs. Atbilstoši DP rīcībā esošajai informācijai pārskata periodā O. Petrovs joprojām saglabāja autoritāti atsevišķu Latvijas musulmaņu kopienas pārstāvju vidū un tiem izplatīja latviešu valodā tulkotus Daesh propagandas materiālus.

Fakts, ka pagājušajā gadā vairākus terora aktus Eiropā veica personas, kuras uzskatāmas par tā dēvētajiem pašmāju teroristiem un kuras ietekmējās no Daesh propagandas materiāliem, pierāda, ka šādu materiālu izplatīšana internetā potenciāli var ievērojami palielināt radikalizācijas riskus un secīgi – draudus Latvijas nacionālajai drošībai.

DP rīcībā esošā informācija liecina, ka šobrīd teroristiskās organizācijas Daesh kontrolētajās teritorijās Sīrijā un Irākā atrodas vairāki Latvijas musulmaņu kopienas pārstāvji, kuri tur, iespējams,

ir izgājuši gan apmācības teroristu treniņnometnēs, gan, iespējams, iesaistījušies kaujas darbībās, gan veikuši citas Daesh atbalsta aktivitātes, tostarp propagandas izplatīšanu.

Saskaņā ar DP rīcībā esošo informāciju 2016. gadā Eiropas valstu specdienestiem izdevās novērst 30 terora aktus to dažādās plānošanas stadijās. Tāpat tika aizturēti vairāki desmiti personu, kuras plānoja terora aktus, veica terorisma atbalsta aktivitātes, izplatot teroristiskās organizācijas Daesh gatavotos propagandas materiālus un vervējot personas ceļošanai uz Sīriju un Irāku.

Taču, neskatoties uz Eiropas valstu drošības iestāžu īstenotajām pretterorisma operācijām, pārskata periodā Eiropā islāmistu teroristi sarīkoja 12 terora aktus. Zīmīgi, ka visi šie terora akti notika trijās Eiropas valstīs – Beļģijā, Francijā un Vācijā – un ka vairākus no šiem uzbrukumiem, visticamāk, veica savstarpēji koordinētu uzbrucēju grupas. No minētajiem terora aktiem trīs – 22. martā Briselē, 14. jūlijā Nicā un 19. decembrī Berlīnē – bija plaša mēroga terora akti ar lielu upuru skaitu.

Tie apliecināja, ka viens no islāmistu teroristu galvenajiem uzbrukumu mērķiem ir cilvēku masu pulcēšanās objekti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu