KNAB pievērsīs uzmanību «Rīgas mežu» juridisko pakalpoju iepirkumam

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) izvērtēs informāciju saistībā ar pašvaldības SIA «Rīgas meži» apjomīgo juridisko pakalpojumu iepirkumu no bijušajiem uzņēmuma darbiniekiem.

KNAB preses pārstāve Laura Dūša apliecināja, ka birojs informāciju saistībā ar pašvaldības «Rīgas meži» veikto juridisko pakalpojumu iepirkumu izvērtēs atbilstoši savai kompetencei.

KNAB kompetencē ir ne tikai koruptīvu noziegumu izmeklēšana, bet arī kontrolēt interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā, kā arī normatīvajos aktos valsts amatpersonām noteikto aizliegumu un papildu ierobežojumu ievērošanu.

Laikraksts «Latvijas Avīze» šonedēļ vēstīja, ka pašvaldības uzņēmums par teju 750 000 eiro tuvākajos četros gados iepirks juridiskos pakalpojumus no zvērinātiem advokātiem Alvja Začesta un Andas Auziņas - šādi līgumi ar minētajām personām slēgti jau vairākkārt kopš 2011.gada.

Pirmo reizi «Rīgas mežu» juridisko pakalpojumu iepirkumā gan figurē tik liela summa - 749 999 eiro, noskaidrojis laikraksts. Turklāt, Začests un Auziņa ir bijušie «Rīgas mežu» darbinieki. Začests vadījis Juridisko daļu, bet Auziņa šajā uzņēmumā bijusi juriste.

2011.gadā tika likvidēta «Rīgas mežu» Juridiskā daļa un nolemts iepirkt juridiskos pakalpojumus kā ārpakalpojumu. Tai pat gadā izsludināts pirmais iepirkums, kurā starp trīs pretendentiem par piemērotāko izraudzīts Auziņas piedāvājums. Iepirkuma summa bija 19 750 lati (28 101 eiro) bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN).

2014.gada otrajā pusē līgums noslēgts jau ar abiem advokātiem - bijušajiem darbiniekiem. Viņi izrādījušies labākie starp trīs pretendentiem. Līguma summa šoreiz bija 39 900 eiro bez PVN. Jau 2015.gada janvārī «Rīgas meži» Iepirkumu uzraudzības birojam (IUB) ziņoja par jaunu noslēgtu līgumu - šoreiz par pagaidu juridisko pakalpojumu sniegšanu. Līgums atkal slēgts ar abiem advokātiem, tagad par 28 000 eiro.

Savukārt 2015.gada februāri noslēgts jauns līgums - par 326 800 eiro bez PVN. Sājā iepirkumā reizē ar Auziņu un Začestu piedalījās arī zvērināts advokāts Jānis Spilve. Viņš apstrīdēja iepirkuma rezultātus, iesniegumā IUB norādot, ka juridisko pakalpojumu sniedzējiem izvirzītas pārāk specifiskas prasības. Tomēr IUB ļāva slēgt līgumu ar Auziņu un Začestu.

Šā gada sākumā bijis kārtējais iepirkums, kurā, neraugoties uz apjomīgo iepirkuma summu - teju 750 000 eiro - pieteicās tikai viens pretendents, proti, Auziņas un Začesta apvienība. Februārī ar abiem jau noslēgts līgums.

«Rīgas mežu» pārstāvis, vaicāts, kurš gatavoja iepirkumu specifikāciju šajā gadījumā, atbildēja, ka saskaņā ar likumu iepirkuma dokumentācijas sagatavotāji nedrīkst būt saistīti ar kandidātu vai pretendentu. Uzņēmumā apgalvoja, ka iepirkuma dokumentāciju gatavojuši kādi vārdā nenosaukti «Rīgas mežu» biroja darbinieki un pieaicinātie speciālisti, kas «nebija saistīti ne ar vienu no personām, kas juridisko pakalpojumu iepirkumos piedalījušās kā pretendenti».

«Rīgas mežu» valdes loceklis Edgars Vaikulis skaidro, ka iepirkt ārpakalpojumu uzņēmumam ir ekonomiski izdevīgāk nekā algot štata juristus. Par šo naudu visus «Rīgas mežiem» nepieciešamos juridiskos pakalpojumus nodrošinot ne tikai minētie advokāti, bet kopumā četri līdz pieci atbilstošas kvalifikācijas juristi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu