Nolaidībā apsūdzētā Daugavpils slimnīcas bērnu ķirurga lietā iesniegta kasācijas sūdzība

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Profesionālo pienākumu nolaidīgā pildīšanā apsūdzētā Daugavpils reģionālās slimnīcas Bērnu ķirurģijas nodaļas bijušā vadītāja Vasilija Hristenko aizstāve iesniegusi kasācijas sūdzību saistībā ar Latgales apgabaltiesa lēmumu atcelt pirmās instances tiesas spriedumu apelācijas kārtībā skatāmajā krimināllietā.

Kā aģentūra LETA noskaidroja Latgales apgabaltiesā, jau šonedēļ minēto lietu plānots nosūtīt izskatīšanai Augstākajā tiesā.

Kā ziņots, iepriekš Daugavpils tiesa atzina Hristenko par nevainīgu un viņu attaisnoja. Tiesa arī atcēla viņam piemēros drošības līdzekļus - uzturēšanos noteiktā dzīves vietā, noteiktas nodarbošanās aizliegumu, kā arī aizliegumu izbraukt no valsts. Cietušās puses prasījumu par materiālo kompensāciju tiesa atstāja bez izskatīšanas, kā arī atcēla iepriekš Hristenko piederošajai automašīnai piemēroto arestu.

Saistībā ar spriedumu minētajā lietā tika saņemta gan apelācijas sūdzība, ko iesniegusi cietušās puses pārstāve, gan apelācijas protests, ko iesniedzis prokurors.

Prokurors apsūdzētajam bija pieprasījis brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem nosacīti ar pārbaudes laiku uz pieciem gadiem.

Saskaņā ar lēmumu par lietas nodošanu tiesai apsūdzētais, būdams ārsts un sertificēts bērnu ķirurgs, strādājot SIA «Daugavpils reģionālā slimnīca» par Bērnu ķirurģijas nodaļas vadītāju-bērnu ķirurgu, naktī no 2010.gada 11.augusta uz 12.augustu pildīja dežurējošā ķirurga pienākumus un pret saviem profesionālajiem pienākumiem attiecās nolaidīgi. Līdz ar to 12.augustā iestājās nāve 1998.gadā dzimušam mazgadīgam pacientam.

2012.gada 19.martā prokurors apsūdzētajam piemēroja papildu drošības līdzekli - noteiktas nodarbošanās aizliegumu, proti, uz laiku aizliedza viņam pildīt Daugavpils reģionālās slimnīcas Bērnu ķirurģijas nodaļas vadītāja amata pienākumus.

Apsūdzība dakterim celta pēc Krimināllikuma 138.panta 2.daļas - par ārstniecības personas profesionālo pienākumu nepildīšanu vai par nolaidīgu to pildīšanu, ja šis nodarījums vainīgā neuzmanības dēļ izraisījis cietušā inficēšanos ar cilvēka imūndeficīta vīrusu vai B vai C hepatīta vīrusu vai bijis par iemeslu cietušā nāvei.

Jau ziņots, ka 2010.gada augustā Daugavpils reģionālajā slimnīcā mira kāds 12 gadus vecs pusaudzis, kuram mediķi konstatēja kuņģa plīsumu.

Pēc vecāku iesnieguma policija par notikušo sāka kriminālprocesu. Savukārt toreizējais veselības ministrs uzdeva Veselības inspekcijai izvērtēt šo gadījumu slimnīcā, kurā mirušā zēna piederīgie apšauba pacientam sniegtās ārstniecības kvalitāti.

Pēc mirušā pusaudža tuvinieku stāstītā, zēns nonācis slimnīcā 11.augustā, jo sūdzējies par asām sāpēm vēderā. Pēc rentgena un asins analīzēm puisēns ievietots Bērnu ķirurģijas nodaļā, kur viņu izmeklējis ārsts Hristenko. Mirušā pusaudža vecmāmiņa stāstījusi, ka dakteris viņai palicis atmiņā galvenokārt ar to, ka pieprasījis dažādus dokumentus un uzdevis jautājumus, kas neattiecas uz zēna veselības stāvokli.

Hristenko arī atteicies pa mobilo tālruni pārrunāt zēna veselības stāvokli ar viņa māti, kas atradusies Anglijā. Līdz ar to mediķis nav saņēmis ziņas, ka puisēns bērnībā iedzēris etiķa esenci, tāpēc viņam stingri jāievēro noteikta diēta.

Zēnam paņemtas dažādas analīzes, taču vakarā un naktī viņa pašsajūta aizvien pasliktinājusies - sāpes kļuvušas spēcīgākas, viņš sācis smakt. Pēc neatlaidīgiem vecmāmiņas pieprasījumiem naktī mazajam pacientam izdarīti iešļircinājumi, taču tas nav palīdzējis.

No rīta kāds cits ārsts licis puisēnu vest uz procedūru telpu. Vecmāmiņai neesot zināms, ko tieši mediķi viņam tur darījuši, taču pēc tam zēnam sākušies samaņas zudumi, strauji pazeminājies asinsspiediens, un galu galā slimnieks nomiris. Mediķi tuviniekus informējuši, ka nāves cēlonis ir pēkšņs kuņģa plīsums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu