Arī tiesa nemaina lēmumu liegt dalību pašvaldību vēlēšanās Vilkastei

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Administratīvā rajona tiesa pieņēmusi lēmumu noraidīt Ināras Vilkastes pieteikumu par Centrālās vēlēšanu komisijas 2017.gada 13.maija lēnumu svītrot viņu no deputātu kandidātu saraksta, TVNET uzzināja tiesā.

Rīgas pilsētas vēlēšanu komisija ar 2017.gada 9.maija lēmumu nolēma svītrot Ināru Vilkasti no deputātu kandidātu saraksta «Vislatvijas Sociāldemokrātu kustība «Par neatkarīgu Latviju!»», jo viņa sodīta par smagu noziegumu un nav reabilitēta, kā arī viņas sodāmība nav dzēsta vai noņemta. Centrālā vēlēšanu komisija ar 2017.gada 13.maija lēmumu Nr.16 daļā atstāja spēkā Rīgas pilsētas vēlēšanu komisijas 2017.gada 9.maija lēmumu par I.Vilkastes svītrošanu no deputātu kandidātu saraksta.

Spriedumā secināts, ka aizliegums pieteikt par kandidātiem personas, kuras ir sodītas par smagu vai sevišķi smagu noziegumu (izņemot personas, kuras ir reabilitētas vai kurām sodāmība dzēsta vai noņemta) ir imperatīva tiesību norma un nepieļauj atkāpes vai izņēmumus no tiesību piemērotāja puses.

Tiesa konstatēja, ka Vilkastei pašlaik ir sodāmība par tīšu smagu noziegumu, kas nav nedz dzēsta, nedz noņemta, tāpēc viņu nevar pieteikt par kandidāti un viņa nevar tikt ievēlēta domē. Tiesa atzina, ka šajā gadījumā nav nozīmes pieteicējas argumentiem par viņas priekšzīmību soda izciešanā vai apstāklim, ka sodāmība būs dzēsta, kad jaunievēlētie deputāti sanāks uz pirmo sēdi.

Tāpat tiesa nesaskatīja pamatu, lai vērstos ar pieteikumu Satversmes tiesā vai vērstos ar prejudiciālu jautājumu Eiropas Savienības Tiesā.

Ņemot vērā iepriekš minēto, tiesa atzina, ka iestāde pamatoti lēma svītrot pieteicēju no deputātu kandidātu saraksta.

Spriedums nav pārsūdzams un stājas spēkā ar tā pasludināšanas dienu.

Pērn stājās spēkā spriedums tā dēvētajā Rīgas domes amatpersonu kukuļošanas lietā, ar kuru Vilkastei tika piespriests 40 000 latu (56 914 eiro) naudas sods.

TVNET jau ziņoja, ka CVK atstāja spēkā Rīgas pilsētas vēlēšanu komisijas lēmumus, ar kuriem no Vislatvijas Sociāldemokrātu kustības «Par neatkarīgu Latviju!» kandidātu saraksta svītroti trīs kandidāti - Pāvels Suhlovs, Aidins Askerovs un Ināra Vilkaste.

CVK, iepazīstoties ar lietas materiāliem un uzklausot iesaistītās puses, secināja, ka Suhlovs un Askerovs no kandidātu saraksta svītroti, pamatojoties uz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes sniegto informāciju, kas liecina, ka abiem kandidātiem nav ne Latvijas, ne citas Eiropas Savienības dalībvalsts pilsonības.

Līdz ar to atbilstoši Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumam šīs personas nevar pieteikt par deputātu kandidātiem pašvaldību vēlēšanās un viņi no kandidātu saraksta jāsvītro.

Savukārt par sarakstā pieteikto deputātu kandidāti Vilkasti ir saņemta Iekšlietu ministrijas Informācijas centra izziņa, ka kandidāte ir sodīta par smagu noziegumu un sodāmība nav dzēsta. Līdz ar to arī I.Vilkastei atbilstoši Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likuma noteikumiem nav tiesību kandidēt šā gada 3.jūnija pašvaldību vēlēšanās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu