Notiesātais: elektroniskā uzraudzība disciplinē cilvēku

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Rinalds Ekmanis / LETA

Elektroniskā uzraudzība cilvēku disciplinē, uzskata notiesātais Viktors, kurš elektroniskajā uzraudzībā bijis divus mēnešus, bet pašlaik atrodas «parastajā» Valsts probācijas dienesta (VPD) uzraudzībā.

Viņš akcentēja, ka elektroniskā uzraudzība, kas viņam tika piemērota, cilvēku discplinē – ar laiku pierodi, ka mājās vienmēr laicīgi jāierodas. «Viss jādara pēc plāna, ar laiku pierodi,» viņš stāstīja.

Viktors skaidroja – ja cilvēks nekur nestrādā, iespējams iziet uz stundu, divām, piemēram, viņš devās izņemt bērnu no dārziņa. Laiks, kuru var izmantot iziešanai, ir aprēķināts aptuveni, kas nozīmē - ja kavē vai ierodies mājās ātrāk, par to ir jāpaziņo dienestam.

Viktors arī atzina, ka vienu reizi, kad viņš bija ieradies mājās ātrāk, aizmirsa par to atskaitīties VPD, tāpēc viņam tika zvanīts, lai pārliecinātos, ka viss ir kārtībā.

Piemērojot elektronisko uzraudzību, VPD detalizēti iepazīstina notiesāto ar pienākumiem nosacītas pirmstermiņa atbrīvošanas laikā, t.sk. ar pienākumiem, kas izriet no elektroniskās uzraudzības, sastāda elektroniskās uzraudzības grafiku nedēļai – nosaka, kad jābūt mājās, kad var iziet, ar kādu mērķi, uz cik ilgu laiku.

Informācija par notiesāto tiek ievadīta elektroniskās uzraudzības programmatūrā. Pēc tam VPD darbinieks dodas uz notiesātā dzīvesvietu un uzstāda elektroniskās uzraudzības iekārtas, detalizēti iepazīstina notiesāto ar iekārtas lietošanas tehniskajiem noteikumiem.

VPD monitoringa centrs 24/7 režīmā kontrolē signālus no visām elektroniskās uzraudzības iekārtām. Trauksmes signālu saņemšanas gadījumā monitoringa centra darbinieks nekavējoties sazinās ar notiesāto un noskaidro apstākļus.

Vidējais notiesātais, kam piemērota elektroniskā uzraudzība, ir 39,9 gadus vecs vīrietis, kurš veicis mantiska rakstura (zādzības, laupīšanas) noziedzīgu nodarījumu, bieži kombinācijā ar apreibinošo vielu tirgošanu, uzglabāšanu, pārvešanu vai atrodoties apreibinošo vielu ietekmē, vai lai iegūtu apreibinošas vielas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu