Rīgas pašvaldības policija pieķer septiņus veikalus tirgojam bērniem alkoholu un cigaretes

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Rīgas Pašvaldības policija

Nedēļas nogalē vairumam devīto klašu skolēnu gaidāmi izlaidumi, tādēļ vakar Rīgas pašvaldības policija (RPP) veica plašus profilaktiskos reidus Rīgas tirdzniecības vietās ar mērķi kontrolēt alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu pārdošanas aizliegumu nepilngadīgajiem.

Kopā policisti pārbaudīja 13 tirdzniecības vietas, konstatējot, ka septiņās tirgotavās nepilngadīgajiem tiek pārdotas akcizētās preces – cigaretes un alkohols, tostarp arī nikotīna šķidrums un enerģijas dzērieni. Šajās pārbaudēs RPP darbinieki ar vecāku piekrišanu saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem iesaista nepilngadīgos, kuri preces mēģina iegādāties kontrolpirkuma laikā.

Īpaši nepatīkams gadījums konstatēts kādā veikaliņā Sarkandaugavā, kur pārdevēja nepilngadīgajam pārdeva enerģijas dzērienu. Darījuma brīdī pārdevēja lūdza uzrādīt personu apliecinošu dokumentu. Nepilngadīgā uzrādīja ID karti, bet pārdevēja, redzot, ka meitene ir tikai 16 gadus veca, pārdeva gan enerģijas dzērienu, gan cigaretes. RPP Ziemeļu pārvaldes darbinieki pārdevējai sastādīja administratīvā pārkāpuma protokolu par tirdzniecības noteikumu pārkāpumu.

Saskaņā ar Latvijas administratīvo pārkāpumu kodeksu par alkohola un cigarešu pārdošanu nepilngadīgajiem var sodīt gan pārdevēju, gan uzņēmumu. Pārdevējam piespriež naudas sodu 280 – 350 eiro apmērā, bet juridiskai personai 700 – 1400 eiro apmērā.

Rīgas pašvaldības policija arī turpmāk veiks tirdzniecības vietu pārbaudes, lai sekotu līdzi tam, vai tirgotāji ievēro normatīvajos aktos noteiktās prasības alkohola un tabakas izstrādājumu tirdzniecībai. Policija aicina, redzot situāciju, kad kādā tirdzniecības vietā nepilngadīgām personām tiek pārdoti alkohola un tabakas izstrādājumi, ziņot - zvanot pa tālruni 110 vai ziņojot pašvaldības policijas mobilajā aplikācijā.

Vienlaikus RPP aicina pieteikties jauniešus vecumā no 15 līdz 17 gadiem, kuri vēlas piedalīties kontrolpirkumos. Tā ir iespēja ielūkoties policijas darbā, atmetot stereotipus un filmās redzētus sižetus. Pieteikumus jāiesūta uz e-pasturpp.blpn@riga.lv. Pieteikums jāraksta brīvā formā, norādot gan bērna, gan vecāku kontaktinformāciju un personas datus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu