Ar Latvijas un Igaunijas dalību paplašinājusies topošā ES prokuratūra

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

No 16 līdz 20 valstīm palielinājies Eiropas Savienības (ES) topošās prokuratūras dalībnieču skaits, tostarp tai pievienojusies arī Latvija un Igaunija.

Tieslietu ministri no 18 dalībvalstīm ceturtdien vienojās par ES prokuratūras izveidi.

Aprīli tikai 16 dalībvalstis bija informējušas ES institūcijas par nodomu pievienoties bloka prokuratūrai.

Šādu nodomu tolaik pauda Vācija, Francija, Beļģija, Bulgārija, Horvātija, Kipra, Čehija, Grieķija, Spānija, Somija, Lietuva, Luksemburga, Portugāle, Rumānija, Slovēnija un Slovākija.

Kopš tā laika pievienojusies Latvija un Igaunija, ceturtdien paziņoja ES Padome.

«Vēl divas dalībvalstis, proti, Itālija un Austrija, paudušas savu nodomu pievienoties pastiprinātajai sadarbībai,» tā piebilda.

«Pārējās dalībvalstis var pievienoties sadarbībai jebkurā brīdī,» norādīja Padome.

Pēdējo mēnešu laikā ES nolēma virzīties uz priekšu nepilnā dalībvalstu sastāvā, kas liecina, ka bloks ir gatavs idejai par vairāku ātrumu Eiropu.

Plānots, ka ES prokuratūra izmeklēs un vērsīsies tiesā par ES krāpniecību un citiem noziegumiem, kas ietekmē bloka finansiālās intereses.

Ideja par tādas institūcijas izveidi tiek attīstīta kopš 2009.gada ar mērķi stiprināt cīņu pret korupciju, kas blokam gadā izmaksā simtiem miljonus eiro.

Šie plāni gan saskārās ar pretestību vairākās valstīs, kas bažījas, ka šādas prokuratūras izveidošana mazinās to suverenitāti, jo prokuratūrai būtu pilnvaras darboties tieši dalībvalstīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu