Tiesa apcietina arī maksātnespējas administratorus Sprūdu un Krūmu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa šodien piemēroja apcietinājumu arī maksātnespējas procesa administratoram Mārim Sprūdam. Tiesas lēmumu desmit dienu laikā var pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā. Neilgi pēc plkst.18.00 kļuva zināms, ka tiesa apcietinājusi arī maksātnespējas administratoru Ilmāru Krūmu. Pēc tiesas sēdes Krūms uz žurnālista jautājumiem neatbildēja, kā arī viņa aizstāvis Oskars Rode komentārus nesniedza.

Kad tiesa gāja apspriesties un Sprūds tika konvojēts uz citu telpu, viņš žurnālistiem paspēja vien pateikt, ka kratīšanās nav atrasts neviens dokuments, kas apstiprinātu viņa saistību ar noziegumu.

Tiesa šorīt jau nolēma piemērot apcietinājumu maksātnespējas procesa administratoram Naurim Durevskim. Pēc tam uz tiesas zāli drošības līdzekļa izlemšanai tika atvests Sprūds.

Sprūda advokāts Jānis Rozenbergs pēc tiesas lēmuma žurnālistiem pastāstīja, ka tiesas lēmums tiks pārsūdzēts.

Aizstāvība bija lūgusi apcietinājuma vietā apsvērt piemērot mājas arestu, vai drošības naudu. Pats Sprūds konvojēšanas laikā uz žurnālistu jautājumu, vai atzīstot vainu, atbildēja: «Es vispār personas, kas tur pieminētas, neesmu redzējis.»

Advokāts pastāstīja, ka viņam

nav zināms vai Sprūdam tiek pārmesta arī partiju nelikumīga finansēšana.

«Šī kriminālprocesa ietvaros tas noteikti neesot, jo to var secināt no tās informācijas, ko man sniedzis procesa virzītājs par notiekošo izmeklēšanu,» viņš uzsvēra.

Aģentūrai LETA zināms, ka Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP) sākusi divus atsevišķus kriminālprocesus. Vienā figurē Sprūds kopā ar Krūmu un finansistu Jorenu Raitumu.

Sprūdam un Krūmam tiek inkriminēta izspiešana un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana,

savukārt Raitumam, kā žurnālistiem apliecināja viņa advokāts Aleksandrs Berezins, tiek inkriminēta dalība izspiešanā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā. Otrajā lietā figurē maksātnespējas administrators Nauris Durevskis par kura inkriminēto noziegumu nekas šobrīd nav zināms.

Rozenbergs pastāstīja, ka viņš nevarot komentēt Sprūda komentāru par viņam nepazīstamajām personām. Advokāts pastāstīja, ka kratīšanās, viņa ieskatā, nav izņemti nekādi dokumenti, kas būtu attiecināmi uz šo kriminālprocesu. Tomēr veikto

kratīšanu laikā izņemti datu nesēji, kuros pēc advokāta teiktā visdrīzāk būšot vien «privātas bildes».

Tāpat viņam nav zināms vai klienta mantai uzlikts arests. Klients gan vakar esot īsas liecības policijā sniedzis, paziņojot, ka vērstās aizdomas uzskata par nepamatotām. Rozenberga komentāra sniegšanas laikā konvojs tiesas zālē ieveda Krūmu, kurš žurnālistiem paziņoja, ka viņa aizturēšana ir nepamatota.

Raituma advokāts Berezins žurnālistiem pastāstīja, ka klients vainu inkriminētajos noziegumos neatzīst, turklāt no lēmuma atzīt Raitumu par aizdomās turēto nevar saprast, kas tieši viņam tiek inkriminēts. Tāpat no minētā lēmuma bija skaidrs, ka kriminālprocess sākts pirms pusgada, kā arī naudas summas un uzņēmumu nosaukumi.

«Lēmumā ir minētas vairākas summas un uzņēmumi, kā arī fizisku personu vārdi, bet detalizēti šo jautājumu nevarēšu nokomentēt,» uzsvēra Berezins un piebilda, ka naudas summas nav miljonos. Tāpat minētajā lēmumā nav minētas personas, kas cietušas no naudas izspiešanas, līdz ar to aizstāvībai nav zināms, vai šajā lietā vispār tādi ir.

Tāpat policija veikusi kratīšanas attiecībā uz Raitumu un viņš sniedzis liecības. Lai gan veikto kratīšanu laikā nekas neesot izņemts, Raitums aizturēts savā dzīvesvietā. Advokāts apliecināja, ka

šai lietai nav nekādas saistības ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja lietvedībā esošo kriminālprocesu par partijas iespējamu nelikumīgu finansēšanu,

kurā kopā ar bijušo Jūrmalas mēru Gati Truksni arī figurē Raitums.

Berezins arī norādīja, ka klients ar Sprūdu un Krūmu nav draugi un radinieki, tāpēc aizstāvība gribot redzēt policijas lēmumos, kāda ir viņa saistība ar abiem administratoriem.

Jau ziņots, ka Valsts policijas (VP) ENAP šonedēļ aizturēja Sprūdu, Durevski, likvidējamās «Trasta komercbankas» administratoru Ilmāru Krūmu un finansistu Jorenu Raitumu.

VP Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins vakar žurnālistiem norādīja, ka ENAP veicis vairākas izmeklēšanas darbības iepriekš sāktajos kriminālprocesos. Šīs lietas ierosinātas par iespējamiem noziegumiem maksātnespējas procesa laikā. Tāpat policija veikusi kratīšanas.

Policija izmeklēšanas interesēs plašāku informāciju pagaidām nesniedz.

Durevskis ir strādājis kopā ar Sprūdu, savukārt Raituma vārds skaļāk izskanēja pēc aizturēšanas saistībā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja sākto kriminālprocesu par iespējamu partiju nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā, kuras ietvaros tika aizturēts toreizējais Jūrmalas mērs Gatis Truksnis (ZZS) un miljonārs Jūlijs Krūmiņš, kurš Raitumu dēvēja par savu finansistu.

Krūms patlaban ir likvidējamās «Trasta komercbankas» administrators. Raidījums «Nekā personīga» pērn vēstīja, ka

Krūms likvidācijas procesā gandrīz septiņus miljonus eiro iztērēja dažādiem līgumiem ar pakalpojumu sniedzējiem, turklāt liela daļa šo līdzekļu tika tieši Sprūdam.

Savukārt nesen raidījums ziņoja, ka pret Krūmu ENAP sākts kriminālprocess saistībā ar aizdomām par kāda tiesas sprieduma nepildīšanu.

Patlaban Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā tiek skatīts Finanšu un kapitāla tirgus komisijas pieteikums par Krūma atcelšanu no pienākumu pildīšanas. To tiesa turpinās vērtēt 19.jūnijā.

Sprūda vārds iepriekš vairākkārt izskanējis skaļos maksātnespējas procesos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu