Tiesa apcietina finansistu Jorenu Raitumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Paula Čurkste / LETA

Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa piektdienas vakarā «Trasta komercbankas» lietā piemēroja apcietinājumu arī finansistam Jorenam Raitumam. Tiesas lēmumu desmit dienu laikā var pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā. Raituma advokāts Aleksandrs Berezinsteica, ka, visticamāk, tiesas lēmumu pārsūdzēs, jo uzskata, ka policijas argumentācija finansista apcietināšanai esot bijusi vispārīga.

Tiesa šodien jau nolēma piemērot apcietinājumu maksātnespējas procesa administratoriem Naurim Durevskim un Mārim Sprūdam, kā arī likvidējamās «Trasta komercbankas» administratoram Ilmāram Krūmam.

Sprūda advokāts Jānis Rozenbergs apliecināja, ka viņa klienta aizturēšana saistīta ar likvidējamo «Trasta komercbanku». Advokāts teica, ka jautājumus par Sprūdam inkriminētā nozieguma sastāvu esot jāuzdod Valsts policijai (VP), taču Sprūds uzskata, ka pret viņu vērstais kriminālprocess notiek nepamatoti. Vaicāts, vai lieta ierosināta saistībā ar likvidējamo «Trasta komercbanku», advokāts sniedza šādu atbildi: «Saistībā ar banku gan, jā.»

Aģentūrai LETA zināms, ka Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP) sākusi divus atsevišķus kriminālprocesus. Vienā figurē Sprūds kopā ar likvidējamās «Trasta komercbankas» administratoru Ilmāru Krūmu un finansistu Jorenu Raitumu. Sprūdam un Krūmam tiek inkriminēta izspiešana un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana, savukārt Raitumam, kā žurnālistiem apliecināja viņa advokāts Aleksandrs Berezins, tiek inkriminēta dalība izspiešanā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā. Otrajā lietā figurē Durevskis, par kura inkriminēto noziegumu nekas šobrīd nav zināms.

Jau ziņots, ka Valsts policijas (VP) Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP) šonedēļ aizturēja Sprūdu, Durevski, likvidējamās «Trasta komercbankas» administratoru Krūmu un finansistu Raitumu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

VP Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins norādīja, ka ENAP veicis vairākas izmeklēšanas darbības iepriekš sāktajos kriminālprocesos. Šīs lietas ierosinātas par iespējamiem noziegumiem maksātnespējas procesa laikā. Tāpat policija veikusi kratīšanas.

Policija izmeklēšanas interesēs plašāku informāciju pagaidām nesniedz.

Krūms patlaban ir likvidējamās «Trasta komercbankas» administrators. Raidījums «Nekā personīga» pērn vēstīja, ka Krūms likvidācijas procesā gandrīz septiņus miljonus eiro iztērēja dažādiem līgumiem ar pakalpojumu sniedzējiem, turklāt liela daļa šo līdzekļu tika tieši Sprūdam. Savukārt nesen raidījums ziņoja, ka pret Krūmu ENAP sākts kriminālprocess saistībā ar aizdomām par kāda tiesas sprieduma nepildīšanu.

Sprūda vārds iepriekš vairākkārt izskanējis skaļos maksātnespējas procesos. Krūms viņu algojis palīdzības sniegšanai «Trasta komercbankas» maksātnespējas lietā.

Durevskis ir strādājis kopā ar Sprūdu, savukārt Raituma vārds skaļāk izskanēja pēc aizturēšanas saistībā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja sākto kriminālprocesu par iespējamu partiju nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā, kuras ietvaros tika aizturēts toreizējais Jūrmalas mērs Gatis Truksnis (ZZS) un miljonārs Jūlijs Krūmiņš, kurš Raitumu dēvēja par savu finansistu.

Gan Sprūds, gan Krūms ir Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācijas amatpersonas - Krūms darbojas valdē, bet Sprūds ir padomes loceklis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu