Policija: nelegālās TV izmantotāju skaits krities par teju 20%

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

2016.gadā aptuveni 100 tūkstoši mājsaimniecību Latvijā izmantojušas nelegālās televīzijas sniegto pakalpojumu, liecina pētījums «Maksas TV nelegālās apraides apjoms Latvijā». Valsts policija ar mērķtiecīgu darbu šā gada piecos mēnešos vien trīs kriminālprocesu ietvaros šo nelegālās televīzijas lietotāju skaitu samazinājusi par vismaz 18 tūkstošiem, vēl vairāki kriminālprocesi šobrīd tiek izmeklēti, stāstīja Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis.

Ķuzis skaidroja – lai apkarotu nelegālo televīziju, tika izveidotas septiņas jaunas štata vietas. Funkcija tika nodota Kibernoziegumu apkarošanas nodaļai. Tiesa, lai sāktu darbu, policijai bija jāveic darbinieku apmācības, jo iepriekš šādas funkcijas policijai nebija.

«Redzot kontroles ciparus – šajā vidē ir vērojams ļoti liels uzlabojums,» pauda Ķuzis.

Savukārt biedrības «Par legālu saturu» izpilddirektore Dace Kotzeva akcentēja, ka, pateicoties Valsts policijas aktivitātēm, pirāti vairs neguļ mierīgi. «Prieks, ka arī iedzīvotāji apzinājušies, ka, izmantojot nelegālo saturu, tiek apdraudēta arī viņu datu drošība,» pauda Kotzeva.

Valsts policijas Kibernoziegumu apkarošanas nodaļas priekšnieks Dmitrijs Homenko skaidroja: informācija par nelegālajiem pakalpojumu sniedzējiem tiek saņemta no iedzīvotājiem, kā arī biedrības «Par legālu saturu».

Ziņots, ka no šā gada sākuma ENAP Kibernoziegumu apkarošanas nodaļas amatpersonas, sadarbojoties ar sabiedrisko organizāciju «Par legālu saturu», veica virkni informācijas pārbaužu, kas saistītas ar iespējamo nelicencētu televīzijas programmu retranslēšanu. Ilgu izmeklēšanas darbību rezultātā policisti guva apstiprinājumu tam, ka virkne uzņēmumu saviem klientiem prettiesiski piedāvā nelicencētas televīzijas retranslēšanas iespējas.

Izmeklēšanas gaitā 2017. gada 3.februārī tika sākts kriminālprocess par autortiesību un blakustiesību pārkāpumiem. Turpinot izmeklēšanu par iespējamiem pārkāpumiem, kā arī noskaidrojot ar to radīto kaitējuma apmēru televīzijas pārraižu autortiesību īpašniekiem, tika ierosināts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 148.panta trešās daļas par autortiesību un blakustiesību pārkāpšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa.

Izmeklēšanas laikā, ņemot vērā Valsts ieņēmumu dienesta sniegto informāciju, tika noskaidrots, ka kāda SIA, kas savu saimniecisko darbību saista ar interneta un televīzijas pakalpojumu sniegšanu, ir izveidojusi 54 mikrouzņēmumu tīklu, kuri, izmantojot šā uzņēmuma nelegālā rūpala resursus, sniedz televīzijas pakalpojumus bez retranslācijas atļaujas pārraidīt TV kanālus. SIA saimnieciskā darbība tika organizēta, sadalot ienākumus mazākās daļās, aizvien gūstot ienākumus un izvairoties no nodokļu nomaksas.

Nolūkā atrast, izņemt un apskatīt noziedzīgā nodarījuma rīkus - datortehniku, speciālo programmatūru, kā arī citus pierādījumus, kas saistīti ar nelikumīgu televīzijas retranslāciju un kam ir pierādījuma nozīme kriminālprocesā, tika veiktas kratīšanas vairākos Rīgas mikrorajonos - Centrā, Purvciemā, Teikā un Pļavniekos. Kopumā tika pārbaudītas astoņas adreses, tai skaitā iesaistīto personu dzīvesvietās un uzņēmumu juridiskajās adresēs. Kratīšanas laikā tika izņemti vairāk nekā simts dažādu veidu dekoderi, vairāki TV uztvērēji, CAM moduļi, kartes, kas paredzētas CAM moduļiem, satelītu galviņas, TV signāla konvertācijas ierīces, signāla sadalītāja ierīces, datortehnika un ar uzņēmējdarbību saistītie dokumenti. Papildus tam ENAP Kibernoziegumu apkarošanas nodaļas amatpersonas noskaidroja divu nelikumīgo serveru atrašanās vietu un pārtrauca to darbību. Šie serveri, kas nodrošināja nelegālās televīzijas translēšanu, tika atrasti kādas daudzstāvu dzīvojamās mājas bēniņu stāvā kādā Rīgas mikrorajonā.

Aizdomās par noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu šā gada 17. maijā tika aizturētas trīs personas – SIA divi valdes priekšsēdētāji un vadošais IT speciālists, kurš nodrošināja tehniskos risinājumus nelegālās TV apraides nodrošināšanai IP platformā. 1978., 1970. un 1978. gadā dzimušie vīrieši tika atzīti par aizdomās turētajiem blakustiesību pārkāpšanā, ar to radot kaitējumu lielā apmērā. Par šādu noziegumu likumā paredzēta atbildība pēc Krimināllikuma 148.panta trešās daļas - par autortiesību vai blakustiesību pārkāpšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa, – par ko soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz sešiem gadiem, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos uz laiku līdz pieciem gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu