Tiesa vienā no «Latvernergo» izdalītajām lietām attaisno visus apsūdzētos, tostarp Meļko

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsēta maija beigās vienā no AS «Latvenergo» krimināllietām par nepatiesu ziņu norādīšanu valsts amatpersonas deklarācijā attaisnojusi apsūdzētos «Latvenergo» bijušo viceprezidentu Aigaru Meļko, kā arī kādreizējo AS «Sadales tīkls» valdes priekšsēdētāju Ivaru Liuziniku un viņa vietnieku Andreju Stalažu.

Kā norādīja tiesā, pilnais spriedums būs pieejams 13.decembrī. Motivēta sprieduma pieejamība tika pārcelta uz vēlāku laiku, jo tas ir sarežģīts spriedums.

Šajā krimināllietā Meļko ir apsūdzēts par nepatiesu ziņu norādīšanu valsts amatpersonas deklarācijā, savukārt Stalažs un Liuziniks saukti pie atbildības gan par nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā, gan arī par neatļautu piedalīšanos mantiskos darījumos.

Prokurors Māris Leja tiesas debatēs lūdza apsūdzētajiem piespriest naudas sodus un noteikt piespiedu darbu.

Leja aģentūrai LETA norādīja, ka apsūdzībā ietverta nepatiesu ziņu norādīšana valsts amatpersonu deklarācijā, kas izpaudās kā faktiski - slēpti jeb saimnieciski - piederošu uzņēmuma kapitāla daļu nenorādīšana valsts amatpersonas deklarācijā, savukārt piedalīšanās neatļautos mantiskos darījumos - kā lēmumu pieņemšana slēgt līgumu «Sadales tīklu» vārdā ar uzņēmumu, kurā apsūdzētajām personām faktiski - slēpti jeb saimnieciski - piederēja uzņēmuma kapitāla daļas.

Kā rakstīja žurnāls «Ir», tiesībsargājošās iestādes uzskatīja, ka minētajām amatpersonām uzņēmumā «Būvenergoserviss» katram slēpti piederējuši vismaz 10% daļu, par kurām viņi kā īpašnieki realizējuši ietekmi un guvuši labumu. Katras amatpersonas daļa uzņēmumā lēsta 36 000 latu (51 223 eiro) vērtībā. «Būvenergoserviss» bijis liels sadales tīklu pasūtījumu izpildītājs, un, kā noprotams no apsūdzības, Liuziniks un Stalažs, pretēji likuma aizliegumam, piedalījušies lēmumu pieņemšanā par pasūtījumu piešķiršanu «Būvenergoservisam».

Jau ziņots, ka jūnijā Ģenerālprokuratūra nodeva Vidzemes priekšpilsētas tiesai vērienīgo uzņēmuma «Latvenergo» korupcijas pamatlietu, kurā apsūdzētas 12 personas, tostarp arī bijušais «Latvenergo» prezidents Kārlis Miķelsons un divi ārvalstu pilsoņi.

Ģenerālprokuratūrā atgādināja, ka iepriekš no «Latvenergo» kriminālprocesa atsevišķi izdalītas četras lietas, no kurās divās kriminālprocess ir pabeigts, piemērojot prokurora priekšrakstu par sodu divām fiziskām personām, un piespiedu ietekmēšanas līdzekli - naudas piedziņu - divām juridiskajām personām.

Divi no izdalītajiem kriminālprocesiem kopskaitā piecu personu apsūdzībā atrodas tiesā.

Tā dēvēto «Latvenergo» amatpersonu krimināllietu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sāka 2010.gadā. Tā paša gada vasarā birojs veica vērienīgas kratīšanas un aizturēja vairākas amatpersonas, tostarp Miķelsonu, Meļko un citas personas.

2012.gada rudenī KNAB lūdza prokuratūru pie kriminālatbildības saukt kopumā 17 personas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu