KNAB: izmeklētāju rīcībā nav bijusi daļa no oligarhu lietas sarunām

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Žurnāla «Ir» publicētās sarunas nav bijušas Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja izmeklētāju rīcībā, tiks pārbaudīts, vai sarunas bijušas autentiskas un vai tās nav bijušas klasificētas, pastāstīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītājs Jēkabs Straume.

Straume atgādināja, ka kriminālprocess tika izbeigts, to izdarīja uzraugošais prokurors. KNAB veiks darbības kompetences ietvaros, lai pārbaudītu ierakstu autentiskumu. Palīdzēt tiks lūgts arī žurnālam «Ir».

Gadījumā, ja informācija būs autentiska, automātiski tiks uzdots jautājums, vai šī informācija nav klasificēta. Viņš paskaidroja, ka sākumā jebkāda informācija ir klasificēta, tā tiek deklafisicēta brīdī, kad tiek nodota izmeklētājam.

Ir jāreaģē, ja tiek izpausta informācija, kas atbilst valsts noslēpumam,» teica Straume, norādot, ka viņam, kā iestādes vadītājam, būs jārīkojas, ja apstiprināsies, ka informācija, kas tikusi publicēta, bijusi slepena.

KNAB Izmeklēšanas nodaļas vadītāja Ilze Kivleniece pastāstīja, ka sāktais kriminālprocess bijis visai sarežģīts, jo bija jāsavāc informācija par 7 iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem, kuros varētu būt iesaistīti desmit cilvēki. Bija nepieciešama arī sadarbība ar citām valstīm, uzņēmumiem. Bija jāveic vairākas kratīšanas, kurām bija jānotiek vienlaicīgi.

Procesuālās darbības tika veiktas arī Šveicē, Igaunijā, Norvēģijā.

Lai arī Straume neņēmās apstiprināt, vai publicētās sarunas ir autentiskas, līdzība esot saskatāma.

Par informāciju, kura vairs nav klasificēta un kura nododama izmeklētājiem, lēmusi tā laika KNAB vadība.

Jau vēstīts, ka viesnīcā «Rīdzene» noklausītās politiķu un uzņēmēju sarunas kalpoja kā viens no galvenajiem pierādījumiem tā dēvētajā oligarhu lietā, kas tika ierosināta 2011.gadā pēc Krimināllikuma pantiem par kukuļņemšanu, kukuļdošanu, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonām likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

KNAB šo lietu izmeklēja vairākus gadus, tomēr izrādījās, ka noklausītās sarunas nav pietiekams pierādījums apsūdzību celšanai, tāpēc kriminālprocess tika izbeigts.

Ģenerālprokurors pagājušā piektdienā intervijā Latvijas televīzijai paziņoja, ka žurnālā «Ir» publiskoto «oligarhu sarunu» daļa iepriekš nav nonākusi prokuratūras rīcībā.

Ģenerālprokurors atzina, ka sarunu daļa, kas patlaban tikusi publiskota, iepriekš nav bijusi prokuratūras rīcībā, un «neesot skaidrs, kāpēc tā noticis».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu