Cenšoties ieriebt policistam, filmētājs pats pārkāpj noteikumus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Kāds vīrietis «Youtube» vietnē ielicis montētu video, kurā viņam esot uzbrucis policijas darbinieks, kurš uzrauga pārvietojamo radaru. Vīrietis centies norādīt uz to, ka policijas darbinieks automašīnu novietojis neatļautā vietā. Lai gan video vīrietis apsūdz policijas darbinieku par uzbrukumu, viņš nav tik nevainīgs - pats iepriekš sodīts par ātruma pārsniegšanu, turklāt, norādot uz neatļautu parkošanos, pats motociklu nolicis tam neparedzētā vietā.

Valsts policijas pārstāve Ance Rozīte TVNET pastāstīja: ja ir pamats uzskatīt, ka policijas darbinieka rīcība nav bijusi korekta, ir tomēr citi mehānismi, kā to darīt zināmu. Tādēļ Valsts policija atgādina, ka ir citi veidi, kā izteikt pretenzijas par policista darbu. Valsts policijas darbinieku rīcības ētiskumu pārbauda Valsts policijas Iekšējās kontroles birojs (IKB) un, ja persona uzskata, ka policijas darbinieks ir pārkāpis savas pilnvaras, tad ar iesniegumu var vērsties IKB.

Jāuzsver, ka šajā gadījumā jāņem vērā, ka konkrētajā video ierakstā nav redzams pilnīgs notikuma gaitas atainojums, tāpēc tas nav uzskatāms par objektīvu notikuma gaitas atspoguļojumu. Par šo faktu bija informēti gan IKB, gan Iekšējās drošības birojs (IDB), un tika sāktas pārbaudes, lai izvērtētu policista rīcību.

Pārbaudes laikā no policijas darbinieka puses tika konstatēts pārkāpums, kas saistīts ar dienesta automašīnas novietošanu. Savukārt attiecībā uz video atspoguļoto konfliktsituāciju starp iesniedzēju un policijas darbinieku no policijas darbinieka puses likumpārkāpumi netika konstatēti.

Šajā konfliktā, kuru izraisīja pats video filmētājs, tika lietots fizisks spēks un speciālie līdzekļi atbilstoši likumam par policiju, un pārbaudes laikā policijas darbinieka pārkāpumus nekonstatēja. Jāpiebilst, ka konkrētajā gadījumā motociklista rīcībā bija saskatāma agresija, kuru varēja uzskatīt par uzbrukumu policijas darbiniekam, pastāstīja Rozīte.

Tāpat jāpiemin, ka pret video redzamo motociklistu tika sākta administratīvā lietvedība par nepakļaušanos policijas darbinieka likumīgajām prasībām, kā arī sākta lietvedība par Ceļu satiksmes noteikumu pārkāpšanu, proti, transportlīdzekļa novietošanu pretrunā ar Ceļu satiksmes noteikumiem.

Diemžēl policijas darbā šādi gadījumi, kad cilvēki apzināti provocē konfliktsituācijas ar likumsargiem, kuri veic ātruma kontroli, nav retums.

Tāpēc policijas darbinieku atrašanās tuvāk tehniskajiem līdzekļiem ir nepieciešama.

Tāpat jāpiebilst, ka konkrētajam motocikla vadītājam iepriekš bija sastādīts administratīvā pārkāpuma protokols par ātruma pārkāpumu, kas tika fiksēts ar fotoradaru, kuru vīrietis pārsūdzēja, taču tiesa pārsūdzību noraidīja. Iespējams, neapmierinātība par saņemto sodu bija par iemeslu šādai motocikla vadītāja rīcībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu