Saistībā ar «Zapad» DP pastiprinātu uzmanību pievērsīs militārās simulācijas spēlēm (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Saistībā ar Krievijā un Baltkrievijā notiekošajām militārajām mācībām «Zapad 2017» Latvijas Drošības policija (DP) pastiprinātu uzmanību pievērsīs militārās simulācijas spēlēm, informēja DP.

DP informēja, ka saistībā ar Krievijā un Baltkrievijā notiekošajām militārajām mācībām valsts institūcijas, tajā skaitā DP, tām pievērš pastiprinātu uzmanību. Militāro mācību aktīvā fāze norisināsies no 14.septembra līdz 20.septembrim. Tomēr DP vērtējumā tā uzskatāma par kulmināciju plašākam civilimilitāru mācību un sagatavošanās darbu kompleksam, kuri veikti visa šā gada garumā, it īpaši septembrī.

Ņemot vērā pastāvošo provokāciju risku, pastiprināta uzmanība tiek pievērsta jebkāda veida militāra un paramilitāra rakstura darbībām, kas DP vērtējumā ir arī tā dēvētās militārās simulācijas spēles, starp tām populārākās Latvijā ir «airsoft» un «lasertag».

DP vērš uzmanību, ka militārās simulācijas viens no pamatelementiem ir tādu ieroču izmantošana, kas ārēji vizuāli neatšķiras no īstiem kaujas ieročiem. Tāpat militārās simulācijas pasākumu dalībnieki izmanto formastērpus, kas vizuāli līdzinās ārvalstu bruņoto spēku, tajā skaitā Krievijas vai NATO dalībvalstu, militāro organizāciju formastērpiem, kā arī tiek izmantoti militāra tipa formastērpi bez speciālām atpazīšanās zīmēm.

Šādā ekipējumā tērptas personas piesaista iedzīvotāju uzmanību, jo sevišķi saistībā ar minētajām militārajām mācībām. Tādējādi jebkādi militārās simulācijas pasākumi šajā laikā maldina gan iedzīvotājus, gan valsts institūcijas par iespējamu apdraudējumu. DP pastāvīgi saņem un pārbauda informāciju no iedzīvotājiem par iespējamām militārām aktivitātēm, piemēram, par iespējamu militārpersonu, tajā skaitā formastērpos bez atpazīšanās zīmēm tērptu un bruņotu ar kaujas ieročiem, pulcēšanos vai atrašanos Latvijas lauku teritorijās. Šāda veida informācija tiek rūpīgi pārbaudīta, lai izslēgtu valsts drošības apdraudējumu.

Saistībā ar minētajiem apdraudējumiem, DP veic pārrunas ar militārās simulācijas pasākumu organizatoriem, norādot uz potenciālajiem apdraudējumiem, kā arī šādu aktivitāšu negatīvo ietekmi uz valsts un sabiedrības drošības interesēm.

Atbilstoši DP kompetencei, militārās simulācijas pasākumu organizatori tiek brīdināti par iespējamiem pārpratumiem gadījumos, kad valsts drošības iestādes saņem iedzīvotāju sūdzības par aizdomīgu personu, kas ir bruņotas un tērptas militāra rakstura formas tērpos, aktivitātēm. DP informē, ka militārā simulācija var tikt izmantota kā piesegs provokatīvām darbībām, tādējādi militārās simulācijas pasākumu dalībnieki tiek pakļauti pastiprinātu pārbaužu riskam.

DP pateicas visiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri sniedz informāciju par iespējamiem apdraudējumiem valsts drošībai, par viņu pilsonisko iniciatīvu.

Tāpat DP augstu novērtē tos militārās simulācijas pasākumu organizatorus, kuri ar sapratni un atbildību attiecas pret pastāvošiem apdraudējumiem. DP arī turpmāk mācību «Zapad 2017» laikā komunicēs ar militārās simulācijas pasākumu organizatoriem, lai novērstu iespējamus pārpratumus un valsts vai sabiedrības drošības apdraudējumus.

DP aicina Latvijas iedzīvotājus būt vērīgiem mācību «Zapad 2017» laikā, un par aizdomīgiem gadījumiem informēt DP pa tālruni 6 7 208 964, vai elektronisko pastu dpdd@dp.gov.lv jebkurā diennakts laikā.

Jau ziņots, ka satraukumu par mācībām paudušas Baltijas valstis, Ukraina un NATO. Piemēram, Lietuvas izlūkdienesti šīs mācības vērtējuši kā vienu no šā gada lielākajiem apdraudējumiem nacionālajai drošībai, atgādinot, ka iepriekš, 2009. un 2013.gadā, Krievija tajās faktiski slīpējusi iemaņas okupēt Lietuvas dienviddaļu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu