Zīdainim smadzeņu satricinājums un lauzts galvaskauss: patēvam - nosacīts cietumsods

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Par smagu miesas bojājumu nodarīšanu zīdainim Liepājas tiesa piespriedusi meitenītes bijušajam patēvam nosacītu brīvības atņemšanu uz vienu gadu un diviem mēnešiem, informēja tiesas priekšsēdētāja palīdze Inta Kurpa.

Kaut arī vīrietis bija apsūdzēts pēc 125.panta otrās daļas 8.punkta par tīšu smagu miesas bojājumu nodarīšanu, tiesnese konstatējusi, ka smagie miesas bojājumi zīdainim izdarīti aiz neuzmanības, un piespriedusi maksimālo sodu, ko paredz KL 131.pants par smaga vai vidēja smaguma miesas bojājuma nodarīšanu aiz neuzmanības - īslaicīgu brīvības atņemšanu uz trim mēnešiem.

Pierādījumu trūkuma dēļ no otras vīrietim celtās apsūdzības pēc KL 174.panta otrās daļas «par cietsirdīgu un vardarbīgu apiešanos ar mazgadīgo, ar ko tam nodarītas fiziskas un psihiskas ciešanas» tika izslēgta cietsirdīgā apiešanās.

Ņemot vērā, ka apsūdzētais iepriekš nav bijis bija sodīts un no 2014.gada joprojām apmeklē psihologus un narkologus, tiesnese vīrietim kā galīgo sodu noteikusi nosacītu brīvības atņemšanu uz vienu gadu un diviem mēnešiem ar pārbaudes laiku uz diviem gadiem.

Savukārt zīdaiņa mātei, izvērtējot lietas apstākļus un apsūdzībā pēc KL 174.panta norādīto darbību veidu un daudzumu, tiesas ieskatā nebūtu piemērojams smagākais sods - brīvības atņemšana. Tiesa nospriedusi, ka lietderīgāk viņu sodīt ar 220 stundu piespiedu darbu.

Apsūdzētie tiesas sēdē izmantojuši savas tiesības neliecināt. Tiesa pārbaudīja tās liecības, kas tika sniegtas pirmstiesas procesā.

Saīsinātais spriedums stātos spēkā 19.septembrī, ja līdz 18.septembrim netiktu saņemts lietas dalībnieku lūgums sagatavot pilnu motivēto spriedumu. Liepājas prokuratūras prokurore Ligita Arāja aģentūrai LETA atklāja, ka ir iesniegusi lūgumu tiesai sagatavot pilno spriedumu. To, vai varētu iesniegt prokurora protestu, Arāja pagaidām nekomentēja - esot nepieciešams iepazīties ar motivētu spriedumu, jo saīsinātajā spriedumā ir tikai rezultatīvā daļa, no kuras nav iespējams spriest par tiesas sprieduma motīviem.

Kā vēsta portāls «Liepajniekiem.lv», šī krimināllieta saistīta ar aptuveni trīs gadus seniem notikumiem un tajā jauna sieviete un viņas toreizējais dzīvesbiedrs apsūdzēti vardarbībā pret zīdaini, kuras rezultātā bērns nonāca slimnīcā ar smadzeņu satricinājumu un lauztu galvaskausu. Pēc notikušā abiem atņemtas bērna aprūpes tiesības, un meitenīti nesen adoptējusi cita ģimene.

Apsūdzēto ģimene izjukusi pēc tam, kad tolaik septiņus mēnešus vecais bērns ar smagām traumām nonācis slimnīcā. Vīrietis nav mazās meitenītes bioloģiskais tēvs, tomēr meitenītes dzimšanas apliecībā viņš ierakstīts kā tēvs.

Saskaņā ar apsūdzību vīrietis no 2014.gada augusta līdz 3.novembrim alkohola reibumā un dusmu uzplūdā par to, ka zīdainis raud, kliedzis uz meitenīti un sitis viņai ar roku pa dibenu, kā arī seju, licis bērnu uz vēdera un spiedis viņa seju spilvenā, tādējādi smacējot mazuli un nomācot viņa raudāšanu. Lai apklusinātu bērnu, aiz žokļa spiedis ciet zīdaiņa muti vai ar pašas meitenītes kājas pēdiņu sitis mazulim pa seju, traumējot lūpu un smaganas, kas sākušas asiņot. Saskaņā ar apsūdzību, reiz vīrietis brīdī, kad bērns barots, tīši apgāzis šūpulīti ar zīdaini iekšā. Par laimi, toreiz meitenīte bijusi piesprādzēta un savainojumus nav guvusi, taču citā reizē viņai vairs nav paveicies. 2014.gada 2.novembrī vīrietis atkal lietojis alkoholu - atzīmējis to, ka meitenītei apritējuši septiņi mēneši.

Vakarā, kad meitenīte raudājusi, vīrietis saķēris bērnu aiz abām rokām, vilcis pa dīvānu no viena gala līdz otram, pēc tam gultas galā zīdaiņa rokas atlaidis - meitenīte nokritusi uz grīdas un pret laminātu atsitusi galvu. Vēlāk slimnīcā bērnam konstatēts smadzeņu satricinājums un paura kaula lūzums - smagi miesas bojājumi, kas var būt bīstami dzīvībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu