Nelikumīgi valsts valodas zināšanu kategorijas palīdzējuši iegūt arī VISC ārštata darbinieki

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) kriminālprocesā par nelikumīgu valsts valodas zināšanu kategorijas iegūšanu pieprasījis Valsts izglītības satura centram (VISC) informāciju par trim bijušajiem ārštata darbiniekiem, informēja VISC.

VISC skaidroja, ka centrā ir vērsušies KNAB pārstāvji, informējot, ka ir sākts kriminālprocess par, iespējams, izdarītām noziedzīgām darbībām - prettiesiska labuma gūšanu, kārtojot valsts valodas pārbaudes eksāmenus.

KNAB ir pieprasījis dokumentus par trim bijušajiem valsts valodas komisijas ārštata darbiniekiem.

Šis notikums nekādā veidā nav traucējis VISC Valsts valodas prasmes pārbaudes nodaļas darbu un pārbaudes turpinās pēc plānotā grafika, uzsvēra VISC.

Centrā skaidroja, ka, ņemot vērā lielo valsts valodas prasmju pārbaužu skaitu gadā, centrs slēdz līgumus ar ārštata darbiniekiem par darbu izpildi. Patlaban darba attiecības ar personām, par kurām KNAB sniegta informācija, ir izbeigtas. VISC gan neatklāj, vai darba attiecības izbeigtas saistībā ar šo kriminālprocesu. Tāpat VISC nekomentē, cik ilgi šīs personas darbojās kā valsts valodas komisijas ārštata darbinieki.

Vienlaikus centrā sākta dienesta pārbaude, lai izvērtētu ierēdņu un darbinieku rīcību saistībā ar valsts valodas pārbaužu procedūras nodrošināšanu, kā arī konstatētu iespējamus uzlabojumus šajā procedūrā, lai mazinātu riskus nākotnē.

Kā uzsvēra iestādē, VISC vienmēr ir pievērsis pastiprinātu uzmanību korupcijas risku novēršanai, tomēr, ņemot vērā valsts valodas pārbaužu apjomu valstī, centrs ir spiests paļauties arī uz darbinieku godprātību.

VISC ir gatavs sniegt visu iespējamo atbalstu tiesībsargājošajām institūcijām, izmeklējot šo gadījumu, un ir gatavs veikt visu nepieciešamo, lai novērstu aizdomas par iespējamām prettiesiskām darbībām turpmāk, apliecināja centrā.

Kā ziņots, KNAB sācis kriminālprocesu par nelikumīgu valsts valodas zināšanu kategorijas iegūšanu, un šajā lietā kopumā figurē 15 personas, tostarp, VISC darbinieki, aģentūru LETA iepriekš informēja KNAB.

KNAB sācis kriminālprocesu par, iespējams, izdarītiem noziedzīgiem nodarījumiem valsts institūciju dienestā un pret pārvaldības kārtību.

Iepriekš sāktā kriminālprocesā KNAB sadarbībā ar Valsts robežsardzi aizturēja VISC darbiniekus, kuri personām, kas nepārvalda valsts valodu atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajām prasībām, apejot normatīvajos aktos noteikto kārtību, par materiālu atlīdzību palīdzēja iegūt attiecīgu valsts valodas zināšanu kategoriju.

Šādi rīkojoties, tika nodrošināta iespēja trešo valstu personām iegūt tiesības likumīgi uzturēties Latvijā un citās Eiropas Savienības dalībvalstīs, uzskata KNAB.

Kriminālprocesā piecas personas ir atzītas par aizdomās turētajām un desmit personām piemērots statuss «persona, pret kuru sākts kriminālprocess».

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

    Tēmas

    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu