KNAB trīs gados sācis vai nodevis prokuratūrai septiņas lietas par korupciju medicīnā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pēdējos trīs gados sācis vai nodevis kriminālvajāšanai prokuratūrai septiņus kriminālprocesus par koruptīviem noziegumiem veselības aprūpes sistēmā, skaidroja KNAB.

2015.gadā KNAB izmeklētājs lūdza prokuratūrai saukt pie kriminālatbildības ārsti - kardioloģi par mēģinājumu pieņemt neatļautu labumu, krāpšanas atbalstīšanu un dokumentu viltošanu.

Tāpat šajā gadā KNAB izmeklētājs rosināja sākt kriminālvajāšanu pret vienu personu par krāpšanu. Birojs arī sācis kriminālprocesu par prettiesisku labuma pieprasīšanu un pieņemšanu, kurā figurēja septiņas personas.

Pagājušā gadā birojā sākts kriminālprocess par prettiesisku labuma pieprasīšanu un pieņemšanu, un valsts amatpersonas bezdarbību, kurā figurēja septiņas personas.

Savukārt šogad sākts viens kriminālprocess par prettiesisku labuma pieprasīšanu un pieņemšanu. Šajā lietā iesaistīta viena persona.

Tāpat šogad sākts kriminālprocess par kukuļņemšanas organizēšanu un kukuļdošanu, kurā iesaistītas trīs personas.

KNAB izmeklētājs šogad arī rosinājis saukt pie kriminālatbildības vairākus slimnīcas darbiniekus par dokumentu viltošanu un citiem noziegumiem.

Birojā gan vērsa uzmanību, ka informācijas sniegšana par iestādes pārbaudēm un sāktiem kriminālprocesiem sniedzama gadījumos, kad tās izpaušana netraucē un nekavē plānoto pasākumu īstenošanai.

KNAB norādīja, ka jau 2012.gadā birojs izstrādāja pārskatu par korupcijas riskiem veselības aprūpes sistēmā, lai aktualizētu šo problēmu.

KNAB secināja, ka korupcijas, krāpšanas un interešu konflikta uzraudzība ārstniecības jomā tiek veikta vāji, vienlaikus ārstniecības jomā pastāvošie kontroles mehānismi ir vāji un ir grūti konstatēt sistēmiskas preventīvas darbības, kas liecinātu par mērķtiecīgu, uz konkrētu rezultātu vērstu korupcijas risku novēršanu.

Risku pārskatā KNAB sniedzis vairāk nekā 50 rekomendācijas Veselības ministrijai, ārstniecības iestādēm un citām institūcijām korupcijas risku mazināšanai veselības aprūpes sistēmā.

KNAB kopš 2013.gada ir novadījis vairāk nekā 15 seminārus ar nozari saistītajās institūcijās, piemēram, Veselības ministrijā (VM), Veselības inspekcijā, Nacionālajā veselības dienestā, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā, Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā, Daugavpils Psihoneiroloģiskajā slimnīcā un Rīgas 2.slimnīcā.

KNAB turpina sadarbību ar VM, kā rezultātā ministrija 2013.gadā ir apstiprinājusi vadlīnijas korupcijas risku mazināšanai ministrijas ārstniecības iestādēs/kapitālsabiedrībās, savukārt 2014.gadā VM ir izstrādājusi priekšlikumus šo vadlīniju ieviešanai.

KNAB noteikts par atbildīgo institūciju Korupcijas novēršanas un apkarošanas pamatnostādņu 2015. - 2020.gadam īstenošanā kopumā un pamatnostādnēs paredzēto uzdevumu un pasākumu izpildes koordinēšanā, tādējādi KNAB seko līdzi VM noteikto uzdevumu izpildes gaitai.

Jau ziņots, ka nesen KNAB sāka divus kriminālprocesus par koruptīviem noziegumiem Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā. Šajā slimnīcā korupcijas noziegumi konstatēti arī iepriekš. Tāpat pēdējos gados KNAB atklājis korupciju Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu