Skolēniem piemēro piespiedu darbu par 1000 portāla «draugiem.lv» lietotāju datu izkrāpšanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Prokuratūra piemērojusi piespiedu darbu trīs informācijas tehnoloģijas labi zinošiem skolēniem par vairāk nekā 1000 portāla «draugiem.lv» lietotāju datu nelikumīgu iegūšanu.

Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka pastāstīja, ka diviem jauniešiem katram piemērots 100 stundu piespiedu darbs, bet vienai personai 140 stundas šāda soda veida.

Portāla īpašnieki krimināllietā kompensāciju nebija pieteikuši.

Jau ziņots, ka jauniešus Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP) aizturēja pērn pavasarī.

Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa 2016.gada februārī saņēma informāciju par iespējamām nelikumīgām darbībām ar interneta vietnes «draugiem.lv» lietotāju datiem. Tika noskaidrots, ka interneta vidē dažādos ārzemju resursos izveidotas un uzturētas vairākas viltotas mājaslapas, kas vizuāli bijušas identiskas vietnes «draugiem.lv» autorizācijas lapai. Viltoto mājaslapu vizuālajā noformējumā tika izmantota resursa «draugiem.lv» preču zīme, kas lietotājiem radīja maldīgu iespaidu par interneta resursa autentiskumu.

No saņemtās informācijas bija secināms, ka portāla «draugiem.lv» lietotāju vidū sākotnēji ar vēstuļu sadaļas starpniecību tiek izplatīta informācija ar aicinājumu piepelnīties, kā arī norādīta interneta vides vietne, kurā šī peļņa ir gūstama. Lietotāji, izmantojot saziņā norādīto saiti, nonāca minētajā mājaslapā, kas pēc izskata bija analoģiska «draugiem.lv» autorizācijas lapai.

Šādā veidā veicot autorizēšanos, «draugiem.lv» lietotāji savus piekļuves datus faktiski nodeva noziedzniekiem, kuri pēc tam nelikumīgi iegūtos virtuālās identitātes datus izmantoja, lai piekļūtu «draugiem.lv» lietotāju saziņas rīkiem un reklamētu interneta vietni, kas nodarbojas ar azartspēlēm. Šādā veidā jaunieši bija iecerējuši gūt peļņu par klientu piesaisti konkrētajai interneta azartspēļu vietnei.

Izmeklēšanas rezultātā izdevās noskaidrot, ka noziegumu izdarījuši trīs 1999.gadā dzimuši jaunieši.

Pret šīm personām tika sākts kriminālprocess par nelikumīgām darbībām datu apstrādes sistēmā. Tika veiktas arī kratīšanas, kurās izņemti noziedzīgā nodarījuma rīki - datu nesēji. Noskaidrots, ka izņemtajos datu nesējos ir informācija par ievērojamu skaitu nelikumīgā veidā iegūto virtuālo identitāšu visā Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu