Tiesu gausais darbs draud ar € 300 000 piedzīšanu no Latvijas par labu ārzemniekam

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Igauņu uzņēmējs gatavo prasību pret Latviju, lai atgūtu 300 000 eiro, kurus zaudējis, tādēļ, ka tiesu sistēma valstī nav nodrošinājusi laicīgu spriedumu, svētdienas vakarā vēstīja TV3 raidījums «Nekā personīga».

Urmas Pasts agrāk bijis profesors universitātē, bet tad pievērsies biznesam. Viņš ir uzņēmuma «Briāna Investment» valdes loceklis un tirgojas ar nekustamajiem īpašumiem. Pirms sešiem gadiem uzņēmējs sācis meklēt zemi Pierīgā, kur viņa klients - kāds lielveikalu tīkls varētu būvēt savu veikalu.

Starp variantiem bijis zemes gabals Ziepniekkalnā Ozolciema ielas galā. Tur uz Rīgas domei piederošās zemes atradās autostāvvieta. To apsaimniekoja uzņēmums SIA «GABRIELS» un uzņēmējs Isārijs Finbergs.

Igauņu uzņēmējs nolīdzis ar firmu «GABRIELS», ka zemi zem stāvvietas no pilsētas atpirks, ja Finbergam izdosies ar Rīgas domi vienoties, ka zemes gabalam maina detālplānojumu. Finbergs igaunim apgalvojis, ka viņam Rīgas domē esot daudz paziņu un visu izdosies sakārtot. Par to viņš saņēmis aizdevumu 300 000 eiro.

«Nekā personīga» vēsta, ka dokumentus Rīgas domē Finbergam izkārtot neizdevās un arī naudu viņš neatdeva. Tādēļ jautājumu sāka risināt tiesā'.

«Relatīvi vienkārša tiesa un vienkārša lieta par hipotēkas līgumu. Pārsteidzoši man un manai investīciju kompānijai «Briāna investment» lieta nav atrisināta joprojām un nav saprotams, kā šo lietu būtu iespējams atrisināt,» raidījumam stāsta Pasts.

Noslēgtais līgums ļāva vērsties Zemesgrāmatā un pieprasīt parādu atgriezt bezstrīdus kārtībā. Zemesgrāmatas tiesnesis piekrita, ka «Briāna investment» prasījums ir pamatots un nauda no SIA «GABRIELS» būtu jāpiedzen. Tomēr uzņēmums, to uzzinot, steidzās uz tiesu un lūdza ierosināt tiesiskās aizsardzības procesu. Lietā, kuru skatīja tiesas priekšsēdētāja Iveta Krēvica, uzradās vairākas firmas, kuras kopumā uzņēmumam «Gabriels» esot aizdevušas 6 miljonus eiro. Tas nozīmēja, ka «Briāna Investment» ar saviem prasītajiem 300 000 eiro būtu jāstājas rindā aiz šiem naudas piedzinējiem, un igauņu uzņēmējs aizdoto naudu neatgūtu.

Raidījuma veidotāji norāda, ka tiesā iesniegto kreditoru prasības izskatījās šaubīgas. Viena firma no Finberga prasīja piedzīt miljonu. Norādot, ka savulaik viņa šo miljonu Finbergam aizdevusi ķīlā paņemot vecu mašīnu «RENAULT TRAFIC» 6500š eiro vērtībā un vēl dažus mazvērtīgus aktīvus. Kāds cits uzņēmums gribēja atgūt 5 miljonus par it kā nenotikušu darījumu.

«Mūsu gadījumā prasījumi bija tādi, kuri izskatās acīmredzami nepamatoti. Ja tev ir prasījums miljona kārtā, bet tā nodrošinājums ir 6 tūkstoši, tad nevar visu prasību atzīt par nodrošinātu. Tas ir skaidrs var teikt jau pirmajās lekcijās maksātnespējas kursā universitātē to iemāca. Un skaidrs, ka, ja tas ir acīmredzams un ir acīmredzams ārvalstu investoram, tad viņa jautājums ir, kāpēc tiesa to nepamana?» raidījumam stāsta advokāts Lauris Liepa.

Vidzemes priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāja Krēvica nolēma, ka tiesiskās aizsardzības procesu neraugoties uz dīvainajiem kreditoriem, var rosināt. «Ģenerālprokuratūra tiesneses lemto lietu noprotestēja. Un Augstākā tiesa lietu atdeva atpakaļ Vidzemes priekšpilsētas tiesai, lai to vēlreiz pārskatītu. Tad igauņu uzņēmējs par notikušo rakstīja sūdzību tieslietu ministram Dzintaram Rasnačam - lai viņš izvērtē tiesneses Krēvicas rīcību. Ministrija nolēma tiesnesi pasargāt. Pats ministrs gan atbildi uzņēmējam neparakstīja. Viņa vietā to izdarīja valsts sekretāra vietniece tiesu jautājumos Irēna Kucina,» notikumus atstāts «Nekā personīga». Raidījumam neoficiāli zināms, ka ministrijā domas šajā strīdā par tiesneses atbildību dalījušās.

Vidzemes priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāja no intervijas atteicās, jo esot sākts jauns SIA «Gabriel» tiesiskās aizsardzības process. Šajā atkārtotajā lietā esot parādījušies tie paši aizdomīgie aizdevēji, par kuru, iespējams, neīstajiem parādiem jau iepriekš radās šaubas prokuratūrai un Augstākajai tiesai.

Paralēli šai tiesvedībai notiek vēl cits strīds. Finbergs un viņa firma «Gabriels» grib pierādīt, ka starp viņu un igauņu uzņēmēju slēgtais līgums nav bijis aizdevums, bet gan rokas naudas līgums. Tas nozīmētu, ka 300 000 eiro nemaz nav jāatdod.

Šajā strīdā Vidzemes priekšpilsētas tiesneši četras reizes pieņēmuši lēmumus, kas bija par labu SIA «GABRIELS».

Rīgas apgabaltiesa šīs lietas katru reizi atdeva atpakaļ sakot, ka tiesas argumenti nav pamatoti un lieta jāpārskata. Tas ildzis trīs gadus līdz šovasar Rīgas apgabaltiesa Vidzemes priekšpilsētas tiesas vietā izlēma, ka «Briāna Investment» bijusi taisnība.

«Nekā Personīga», vēloties parunāt ar Finbergu viņa «TOMO hotel» telpās, uzņēmējs vispirms no žurnālistiem muka un runāt atteicās, bet pēc tam pārdomāja, solot, ka vienosies par intervijas laikiem. Nedēļu vēlāk nozīmētajā vietā Finbergs neieradās, bet tika atsūtīts viņa pārstāvis, kurš nespēj atbildēt ne uz vienu žurnālistu jautājumu. Otrs tikmēr ar telefonu filmēja interviju.

Finberga pārstāvis ilgajā tiesvedībā vaino igauņu firmu, kas sniedzot tiesā dažādus dokumentus un tāpēc process tā ievilcies. Turklāt igauņu uzņēmēji izdarot spiedienu uz tiesu, iesaistot lietā savu vēstniecību Rīgā, kas savulaik interesējusies, kāpēc tiesvedība ievilkusies. Par to «Gabriels» esot sūdzējies Igaunijas iekšlietu ministram.

«Nekā Personīga» atkal tiek apsolīta intervija arī ar Finbergu, tomēr pēc nedēļas tā atkal tiek atcelta.

Igauņu uzņēmējs jūtas piekrāpts. Viņš esot uzskatījis, ka domstarpību gadījumā vismaz Latvijas tiesām varot uzticēties, bet šobrīd neliela saimnieciska strīda risināšana iestiepusies nu jau piecu gadu garumā. Tāpēc viņš gatavojoties Latvijas valsti sūdzēt tiesā.

Lai arī igauņu uzņēmējs gatavojas vērsties pret valsti starptautiskā tiesā, joprojām turpinās «Briāna Investment» un firmas «GABRIELS» strīdu skatīšana tiesās Latvijā. Arī šonedēļ viena no tiesas sēdēm tika atlikta, jo Finbergs jau atkal esot sasirdzis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu