Par izlikšanos par IDB priekšnieku un specdienestu dokumentu viltošanu piespriež pusotra gada cietumsodu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa ir apstiprinājusi pusotra gada cietumsodu kādam vīrietim, kurš apkrāpis cilvēkus, izliekoties par Iekšējās drošības biroja (IDB) priekšnieku un viltojot dokumentus.

Apsūdzētais, būdams informēts par Iekšlietu ministrijas (IeM) struktūrvienību darba organizāciju, kā arī zinot kādas citas personas labo materiālo stāvokli, mantkārīgu motīvu vadīts, apzināti viņu maldinājis par darbā iekārtošanas iespējām IDB.

Apsūdzētais 2012.gada jūnijā šai personai sameloja, ka pretendē uz IDB priekšnieka amatu, tāpēc izteica piedāvājumu kļūt par viņa palīgu. Cietusī persona tam piekrita. Lai vēl vairāk šo cilvēku maldinātu, apsūdzētais pārliecinājis par nepieciešamību kopīgi dzīvot vienā dzīvesvietā. Cietusī persona tam piekritusi un speciāli šim nolūka īrējusi māju ciematā Mārupes novadā.

Pēc vairākiem mēnešiem apsūdzētais jau paziņojis, ka esot iecelts IDB priekšnieka amatā un krāpšanas upuris arī iecelts minētās iestādes priekšnieka palīga amatā. Lai radītu ticamību teiktajam, apsūdzētais uzrādījis speciāli šim nolūkam izgatavotus viltotus dokumentus un izsniedzis viltotu dienesta apliecību.

Radot priekšstatu par sevi kā augstu IeM amatpersonu, apsūdzētais cietušajai personai lūdzis apmaksāt viņa sievai un bērnam aviobiļešu iegādi 697 eiro apmērā. Cietusī persona tam arī piekritusi.

Tālāk afēra turpinājusies, jo būdams ieinteresēts, lai cietusī persona turpina apmaksāt dzīvesvietas īri, apsūdzētais uzrādīja iepriekš speciāli šim nolūkam izgatavotu viltotu pilnvaru, saskaņā ar kuru viņš tiek pilnvarots doties komandējumā uz Krieviju, pārstāvēt IeM.

2012.gada rudenī cietušajai personai izsniegts iepriekš izgatavots viltots dokuments, saskaņā ar kuru tā iecelta IeM Valsts sekretāra pienākumu izpildītāja amatā.

Apsūdzētajam atkal ievajadzējusies biļešu apmaksāšana viņa ģimenes locekļiem, šoreiz uz ASV. Cietusī persona piekritusi un samaksājusi arī uzturēšanās naudu, kopumā 4980 eiro apmērā.

Tāpat, lai panāktu 615 eiro vērtas aviobiļetes apmaksu uz Vāciju, apsūdzētais cietušajai personai apgalvojis, ka pats cietušais tagad iecelts IDB priekšnieka amatā. Apsūdzētais cietušajam uzrādījis viltotus dokumentus.

Tāpat apsūdzētais mantkārīgā nolūkā viltojis vēl daudzus dokumentus un spiedogus. Viņš, piemēram, viltojis Satversmes aizsardzības biroja lēmumu, IeM automašīnas atļauju, IDB lēmumu un darba līgumus, Drošības policijas apliecības, spiedogus ar tekstu «slepeni» un pat Ministru kabineta rīkojumus.

Tāpat apsūdzētajam inkriminēta epizode ar uzkūdīšanu dot kukuli un kukuļa piesavināšanos. Apsūdzētais bija uzzinājis, ka pret kādu citu personu bija sākta izmeklēšana, tāpēc viņš šai personai stādījās priekšā kā policists, lai maldinātu par palīdzības sniegšanu saistībā ar iepriekšminēto izmeklēšanu. Viņš piedāvājis šai personai kļūt par IeM sistēmas «aģentu», kas viņam garantēs neaizskaramību no tiesībsargājošo iestāžu puses.

Turpinot savas noziedzīgās darbības, apsūdzētais paziņoja, ka personai jādod kukulis 3000 eiro apmērā. Kukuli apsūdzētais solīja nodot amatpersonām, kuras izgatavos nepieciešamos dokumentus, kas saistīti ar iekārtošanu IeM struktūrvienībās.

Cietušais, darbojoties speciālā izmeklēšanas eksperimenta ietvaros, kādā kafejnīcā apsūdzētajam nodeva daļu no kukuļa - 2000 eiro -, un drīz vien apsūdzētais tika aizturēts.

Prokurore vienojās ar apsūdzēto par sodu un tiesa to apstiprināja. Kā galīgais sods viņam noteikta brīvības atņemšana uz vienu gadu un sešiem mēnešiem.

Par apsūdzētā personību zināms, ka viņam ir vidējā izglītība un līdz apcietinājumam viņš strādāja Lielbritānijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu