Gada lielākie nelegālo cigarešu lomi. Kā šogad veicies likumsargiem?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pērn Latvijā nelegālā cigarešu tirgus apjoms ievērojami samazinājies. Salīdzinājumā ar 2015. gadu samazinājums ir 18%, un tas ir viens no augstākajiem rādītājiem starp visām pētījumā vērtētajām Eiropas valstīm. Piemēram, Igaunijā nelegālā tirgus apjomi mazinājušies par 12%, savukārt Lietuvā par 11%. Vienlaikus muita, Valsts policija arī šogad tikusi pie ievērojamiem nelegālo cigarešu «ķērieniem». Novembra vidū Valsts policija Rīgas reģionā aizturēja kravas automašīnu ar nelegālo cigarešu kravu. Šā kriminālprocesa ietvaros tika atklāta noliktava ar vēl lielāku nelegālo cigarešu krājumu. Rezultātā atsavināta Valsts policijas vēsturē līdz šim viena no lielākajām nelegālo cigarešu kravām – 22,69 miljoni cigarešu.

 
Foto: Reuters/Scanpix

Rēzeknes novadā konfiscē vairāk nekā miljonu nelikumīgu cigarešu

29.augustā Ludzas iecirkņa policisti sadarbībā ar Kriminālpolicijas biroja darbiniekiem ieradās kāda 1965.gadā dzimuša vīrieša lauku īpašumā, kur veica kratīšanu. Pārbaudot vīrieša saimniecības ēkas un transportlīdzekli, tika atrastas 126 kastes ar nelegālajām cigaretēm.

Kopā notikuma vietā konfiscēts viens miljons divsimt sešdesmit tūkstoši cigarešu bez Latvijas Republikas akcīzes markām, kas ir lielākais šogad vienuviet atsavinātais tabakas izstrādājumu daudzums Latgales reģionā.

Aizdomās par saistību ar minēto likumpārkāpumu tika aizturēts nekustamā īpašuma saimnieks. 31.augustā ar tiesas lēmumu viņam tika piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums. Jāpiebilst ka vīrietis jau agrāk nonācis policijas redzeslokā.

 
Foto: Valsts policija

Valsts policija atsavina 1,68 miljonus nelegālo cigarešu

Rīgas reģionā konstatēta cigarešu ražotne, no kuras, visticamāk, legālā biznesa aizsegā, Eiropas tirgum ilgstoši piegādātas cigaretes bez akcīzes markām. Izmeklēšanas laikā izņemti 1,68 miljoni nelegālo cigarešu, kuru realizācija valstij nozīmētu zaudējumus aptuveni 165 tūkstošu eiro apmērā. Aizdomās par noziedzīgo nodarījumu aizturēta viena persona, vēl viena persona atrodas meklēšanā.

Šā gada vasarā Valsts policijas rīcībā nonāca informācija, ka Latvijā atrodas kāda cigarešu ražotne, no kuras Eiropas valstu tirgū ieplūst «Richaman» markas cigaretes bez akcīzes markām. Pārbaudot šo informāciju, Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes 1. nodaļas darbinieki noskaidroja, ka, visticamāk, šīs cigaretes tiek ražotas un realizētas legāla biznesa aizsegā.

Jāatzīmē, ka radušās aizdomas par nelegālo cigarešu realizēšanu Eiropas tirgum vēl vairāk pastiprinājās pēc tam, kad šā gada 12.oktobrī Zviedrijas muitas izmeklēšanas daļa Zviedrijā aizturēja kravu ar 1,4 miljoniem tādas pašas markas nelegālo cigarešu, par kurām Valsts policijai bija informācija, ka tās varētu būt izvestas no Latvijā esošās cigarešu ražotnes.

Veicot operatīvās darbības, Valsts policija noskaidroja vietu Latvijā, kurā tiek uzglabātas nelegālās cigaretes. Veicot kratīšanu šajā vietā, tika izņemti 1,68 miljoni «Richman» cigarešu bez akcīzes markām. Vienlaikus kratīšana tika veikta arī iepriekš noskaidrotajā cigarešu ražotnē, no kuras, visticamāk, cigaretes bez akcīzes markām izvestas. Kratīšanā izņemtas cigarešu ražošanas un cigarešu pakošanas iekārtas, kā arī izņemti teju 4 miljoni «Richaman» markas cigarešu. Lai pārliecinātos, vai nelegālās cigaretes izvestas tieši no šīs legālās ražotnes, Valsts policijā nozīmētas vairākas ekspertīzes.

 
Foto: Valsts policija

Atsavina ievērojamus nelegālo cigarešu un tabakas krājumus

Februāra sākumā Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes policisti aizturējuši trīs vīriešus par nelikumīgu tabakas izstrādājumu glabāšanu lielā apmērā. Kratīšanas laikā kopumā atsavināti vairāk nekā 406 tūkstoši cigarešu, vairāk nekā 1400 kilogramu tabakas un dažādi cigarešu izgatavošanas materiāli.

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes policisti bija noskaidrojuši, ka Rīgā, Patversmes ielā, kāda uzņēmuma teritorijā, iespējams, tiek uzglabātas nelegālās cigaretes. Par notikušo tika sākts kriminālprocess, un izmeklēšanas laikā policisti noskaidroja aizdomās turamās personas.

«Visa informācija tika rūpīgi pārbaudīta, un izmeklēšanas laikā izdevās identificēt trīs personas, minētā uzņēmuma darbiniekus, kuras tiek turētas aizdomās par nelegālo cigarešu glabāšanu lielos apmēros,» norāda Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Sozinovs.

Sankcionētas kratīšanas laikā Patversmes ielā policisti atrada un atsavināja 1413,8 kilogramus tabakas, 406 222 cigaretes bez Latvijas Republikas akcīzes markām, kā arī konstatēja cigarešu izgatavošanas materiālus – filtrus, filtru papīrus, cigarešu papīru un cigarešu paciņu iepakojumus.

Tāpat policisti atrada un atsavināja arī lielu daudzumu, aptuveni 3 tonnas, alkoholisko dzērienu, kuru izcelsme tiek noskaidrota. Par nelikumīgu akcizēto preču apriti likumsargi aizturēja 1964., 1975. un 1981. gadā dzimušus vīriešus.

 
Foto: Valsts policija

Nelegālu cigarešu ražotne Babītē

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas policija šā gada maijā Babītes novadā uzgājusi nelegālu cigarešu ražotni, kurā ražotas cigaretes galvenokārt Zviedrijas tirgum. Izdevās arī aizturēt visu grupējumu ražošanas brīdī un atsavināt gan gatavo produkciju, gan izejvielas. Kopumā aizturētas septiņas personas.

Kratīšana tika veikta kriminālprocesa ietvaros, kas bija sākts pēc ilgāku laiku veikta operatīvo pasākumu kopuma. Kratīšanā atklāta pilnībā iekārtota cigarešu ražotne.

Cigarešu ražošana notika angārā, kura būvniecība nav bijusi iepriekš saskaņota. Ēkā bija izveidotas noliktavas telpas, ražošanas telpa, kurā atradās ražošanas iekārta, kā arī bija izbūvēts sanitārais mezgls un atpūtas telpa.

Kratīšanas laikā ražošanas telpā tika atrasta cigarešu ražošanas iekārta, kas spēj saražot līdz 4000 cigaretēm minūtē, iekārta, kas sapako cigaretes paciņās, un iekārta, kas sapako cigarešu paciņas blokos, kā arī ģenerators elektroenerģijas ražošanai. Tika atrastas arī jau saražotas cigaretes «GOAL», aptuveni četras tonnas sasmalcinātas tabakas, no kuras var izgatavot vismaz četrus miljonus cigarešu, kā arī cigarešu paciņu sagataves ar uzrakstiem «GOAL», līme, folija un citi cigarešu ražošanas izejmateriāli.

Dažas stundas vēlāk tā paša kriminālprocesa ietvaros tika veikta vēl viena kratīšana kādā noliktavā Olaines novadā. Kratīšanas laikā tika izņemti 5,4 miljoni cigarešu «GOAL» un autotransports, ar kuru cigaretes tika pārvietotas no rūpnīcas uz noliktavu. Kopā tika izņemti 5,4 miljoni cigarešu, aptuveni 4 tonnas tabakas, iepakojuma materiāli, ražošanas iekārtas, 7 transporta līdzekļi.

 
Foto: Valsts policija

Muitnieki Rīgā atklāj 2 190 000 kontrabandas cigarešu

22.jūnijā Valsts ieņēmumu dienesta Muitas policijas pārvaldes darbinieki administratīvās pārkāpuma lietas ietvaros veica kontroles pasākumus, kuru laikā pie kāda uzņēmuma teritorijas iebraucamajiem vārtiem Krustpils ielā, Rīgā, tika konstatēti divi kravas mikroautobusi ar Latvijas un Lietuvas valsts reģistrācijas numuriem.

Tā kā mikroautobusi bija aizslēgti un transporta līdzekļu vadītāji nebija atrodami, Rīgas Pašvaldības policijas darbinieku klātbūtnē abi mikroautobusi tika atvērti. Abu automobiļu kravas nodalījumos atradās kartona kastes ar cigaretēm.

Pavisam tika konstatētas 219 kastes ar 2 190 000 cigarešu «ROUTE 66» bez akcīzes markām. Izņemtās cigaretes un abi kravas mikroautobusi tika nodoti glabāšanā Nodrošinājuma valsts aģentūrai.

 
Foto: VID

Akmeņogļu kravā atklāj 280 tūkstošus kontrabandas cigarešu

2. aprīlī Kārsavas muitas kontroles punktā no Krievijas Federācijas iebrauca kravas vilciens. Analizējot vilciena sastāva skenējumu attēlus un veicot vagonu kontroli, muitas amatpersonas atklāja akmeņoglēs ieraktus iepakojumus ar cigaretēm.

Akmeņogļu kravās bija noslēptas 280 000 cigarešu «Winston» ar Tadžikistānas akcīzes preču markām.

 
Foto: LETA

Pavasarī novērš 1,13 miljonu cigarešu kontrabandu no Baltkrievijas

17. martā, veicot muitas kontroles pasākumus Daugavpils preču stacijas muitas kontroles punktā, VID muitas amatpersonas atklāja, ka trīs vagonos ar zāģskaidu kravu ir noslēptas cigaretes. Kontroles rezultātā tika izņemti 1 100 000 «Premjer» markas cigarešu ar Baltkrievijas Republikas akcīzes markām.

Tajā pašā dienā Indras muitas kontroles punkta darbinieki sadarbībā ar Valsts robežsardzes amatpersonām veica fizisko kontroli no Baltkrievijas Republikas iebraukušam kravas vilciena sastāvam. Tās gaitā septiņu cisternu vagonu rāmju konstrukcijās tika konstatēti cigarešu bloki. Kopumā tika izņemtas 12 000 «NZ» un «Minsk» marku cigaretes ar Baltkrievijas Republikas akcīzes markām.

Savukārt šā gada 19. martā Indras muitas kontroles punkta amatpersonas, analizējot no Baltkrievijas Republikas iebraukuša kravas vilciena sastāva skenējumus un veicot kontroli, vagonos ar akmeņoglēm konstatēja sešus plēvē iepakotus saiņus. Tajos atradās 23 200 «Premjer» markas cigaretes ar Baltkrievijas Republikas akcīzes markām.

 
Foto: LETA

Kopumā nelegālo cigarešu tirgus samazinās

Auditorfirmas KPMG ziņojums par nelegālo cigarešu tirdzniecību Eiropas Savienībā liecina, ka pērn Latvijā nelegālā cigarešu tirgus apjoms ievērojami samazinājies. Salīdzinājumā ar 2015. gadu, samazinājums ir 18%, un tas ir viens no augstākajiem rādītājiem starp visām pētījumā vērtētajām Eiropas valstīm. Piemēram, Igaunijā nelegālā tirgus apjomi mazinājušies par 12%, savukārt Lietuvā par 11%.

Tāpat Latvija ir vienīgā no Baltijas valstīm, kur 2016.gadā bija vērojams legālā cigarešu tirgus kāpums.

Pētījumā atzīmēts, ka iemesls, kāpēc Baltijas valstīs mazinās nelegālo cigarešu apjoms, lielā mērā ir saistīts ar pastiprinātajiem robežas drošības pasākumiem un ieviestajiem ierobežojumiem ievedamo cigarešu apjomos fiziskajām personām. Valsts ieņēmumu dienests jau iepriekš ir informējis sabiedrību, ka Latvijas muitas kontroles punkti uz ārējās ES robežas gan uz dzelzceļa, gan autoceļiem ir aprīkoti ar kravu kontroles rentgena iekārtām, transportlīdzekļu svariem, bagāžas kontroles rentgena iekārtām un transporta līdzekļu un konteineru automātiskās identificēšanas sistēmu (TLKAIS), ar kuru palīdzību ir iespējams pilnvērtīgāk veikt kontroles pasākumus.

Plašais tehniskā aprīkojuma klāsts efektīvi darbojas arī kā preventīvs pasākums kontrabandas ierobežošanai. Paralēli notiek darbs pie Baltijas valstu kravu kontroles rentgena iekārtu sasaistes vienotā tīklā, lai būtiski uzlabotu skenēto attēlu analīzes iespējas un nodrošinātu koordinētu trīs Baltijas valstu uzraudzības iestāžu darbu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu