Prokuratūra vērtē policijas lēmumu atteikties sākt kriminālprocesu par e-veselības projekta ieviešanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūra vērtē Valsts policijas lēmumu atteikties sākt kriminālprocesu par e-veselības projekta ieviešanu.

Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka aģentūrai LETA pastāstīja, ka Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde, izskatot Veselības ministrijas 2017.gada aprīļa iesniegumu, dienesta pārbaudes materiālus un materiālus, kas iegūti pārbaudes gaitā, pērn septembrī pieņēma lēmumu atteikties sākt kriminālprocesu.

Šāds lēmums pieņemts, jo policija nesaskatīja noziedzīga nodarījuma sastāvu.

Veselības ministrija lēmumu nebija pārsūdzējusi, taču Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūrā pēc virsprokurora iniciatīvas notiek minētā lēmuma likumības un tiesiskuma pārbaude.

Jau ziņots, ka Veselības ministrija 2017.gada marta beigās pabeidza dienesta pārbaudi saistībā ar e-veselības projekta ieviešanu, nosaucot virkni personu, kas kādā konkrētā brīdī bijušas atbildīgās par projekta īstenošanu, tostarp tika nosaukti bijušie Nacionālā veselības dienesta (NVD) vadītāji Māris Taube un Daina Mūrmane-Umbraško. Tāpat toreiz tika norādīts uz nepilnīgu SIA «Lattelecom Technology» darbu.

Komisijas ieskatā, par atbildīgajiem bija uzskatāmi NVD direktors un dienesta attiecīgā departamenta vadītāji, kā arī iepriekšējo finansējuma saņēmēju institūciju vadītāji un to projektu vadības vienību vadītāji.

Neviena no iepriekš ziņojumā nosauktajām personām vairs nav atbildīga par projektu.

No 1.janvāra Latvijā sākta obligāta valsts e-veselības sistēmas lietošana, kas paredz, ka turpmāk darbnespējas lapu un valsts kompensējamo zāļu recepšu aprite būs tikai elektroniska. Sistēmas ieviešana rit smagnēji, jo tās darbībā vēl ir daudz kļūdu un darbs ar to paņem daudz laika.

Turklāt 16.janvārī Nacionālā veselības dienesta (NVD) informācijas sistēmai un e-veselībai noticis uzbrukums, kā rezultātā sistēmas darbs uz pāris stundām vispār tika apturēts. Uzbrukums NVD informācijas sistēmai, tostarp e-veselībai, bija plānots un notika vienlaicīgi no vairāk nekā 20 valstīm, vai vismaz datorsistēmām, kas uzdodas nākam no tādām, pauda atbildīgās veselības nozares amatpersonas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu