Kontrabandas cigaretes Lietuvā aizņem piekto daļu tirgus

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Nelegālo tabakas izstrādājumu apjoma pieaugums Lietuvas tirgū pērn bijis straujākais pēdējo piecu gadu laikā - kontrabandas cigarešu īpatsvars no visu Lietuvā izsmēķēto cigarešu kopskaita pagājušā gada pēdējā ceturksnī sasniedzis 19,6%, liecina jaunākais izmesto cigarešu paciņu pētījums, ko veica tirgus izpētes kompānija «Nielsen».

Tas nozīmē, ka tikai neiekasētā tabakas akcīzes nodokļa dēļ vien Lietuvas budžets varēja zaudēt vairāk nekā 60 miljonus eiro.

Kā paziņojusi Lietuvas Nacionālā tabakas ražotāju asociācija (NTGA), salīdzinājumā ar 2016.gada pēdējā ceturkšņa datiem kontrabandas cigarešu īpatsvars pērn šajā laika posmā pieaudzis par 2,1 procentpunktu.

85% kontrabandas cigarešu Lietuvā tiek ievestas no Baltkrievijas, un to īpatsvars visu Lietuvā izsmēķēto cigarešu kopskaitā ir 16,8%. Pēc NTGA izpilddirektora Arna Marcinkus teiktā, gandrīz visas šīs cigaretes ražotas rūpnīcā «Grodno Tobacco», kas atrodas netālu no Lietuvas robežas.

No marta minimālā cigarešu akcīzes nodokļa likme Lietuvā pieaugs par 5,4%, sasniedzot 59 eiro par 1000 cigaretēm, bet kombinētā - par 6,7% jeb līdz 96 eiro par 1000 cigaretēm. Akcīzes nodoklis par cigāriem un cigarellām palielināsies par 12,1% un sasniegs 37 eiro.

Pētījums tika veikts 20 Lietuvas pilsētās pēc četru tabakas kompāniju pasūtījuma, bet neaptvēra lauku rajonus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu