Policija izņēmusi vairāk psihotropo zāļu, aizdomas par ārstu nelikumībām

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Valsts policija pagājušā gadā biežāk izņēmusi psihotropos medikamentus, turklāt likumsargiem ir aizdomas, ka daļu nelikumīgi varētu būt izrakstījuši ārsti, piektdien žurnālistiem pastāstīja Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis.

Pērn reģistrēti 428 psihotropo medikamentu izņemšanas gadījumi. Ķuzis norādīja, ka agrāk to lietošana vairāk bija izteikta cietumos, taču pērn likumsargi novērojuši, ka narkotiku lietotāji šos medikamentus iegādājas uz ielas.

«Šie medikamenti ir zem receptēm. Aizturēšanas liecina, ka šajā nelikumīgajā apritē iesaistās arī ārsti, kas izraksta «kreisās» receptes un tirgū nonāk psihotropie medikamenti. Tas mūs uztrauc,» norādīja Ķuzis.

Tomēr Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Grišins papildināja, ka liels īpatsvars ir gadījumu, kad ārsti pamatoti izraksta receptes, taču pacienti šos medikamentus nelieto, bet pārdod tālāk.

Grišins arī norādīja, ka pagājušajā gadā un šogad par medikamentu nepamatotu izrakstīšanu aizturēti divi ārsti. «Es gan negribētu teikt, ka ārsti šajā nelegālajā biznesā iesaistās masveidīgi,» uzsvēra likumsargs.

Vēl viens veids, kā medikamenti nokļūst «melnajā tirgū», ir apstāklī, ka šos medikamentus var bez receptēm iegādāties ārzemēs, un to izmanto likumpārkāpēji, kas neatļauti nogādā vielas Latvijā, norādīja Grišins.

VP priekšnieks atzīmēja, ka kopumā narkotiku aprite ir pasaules līmeņa problēma, un Latvija nav izņēmums. Mūsu valstī pamatā lielākā problēma ir narkotisko vielu lietošana.

Pērn reģistrēti 49 noziegumi, kas saistīti ar apreibinošo augu un marihuānas audzēšanu. Gadu iepriekš policija bija atklājusi 34 audzētavas. Grišins gan uzsvēra, ka tikai pusi no audzētavām varētu uzskatīt par profesionāli aprīkotām. Atsevišķi «zālītes» audzētāji bija pamanījušies dzīvoklī uzsliet telti un tajā iekopt aizliegtā auga stādus.

Lai arī sākotnēji var šķist, ka Latvijā nav marihuānas audzēšanai labvēlīgs klimats, taču šī auga selekcija radusi iespēju marihuānu audzēt arī Latvijas apstākļos, norādīja Ķuzis.

Kopumā pērn reģistrēti 896 marihuānas izņemšanas gadījumi. Otrajā vietā izvirzījušies jau minētie psihotropie medikamenti. Trešajā vietā ir metamfetamīns ar 343 izņemšanas gadījumiem.

Lai arī atsevišķās rietumvalstīs ir panākta marihuānas legalizācija, Grišins apliecināja, ka Valsts policijas pozīcija nav mainījusies un Latvijas likumsargi iebilst pret «zālītes» likumīgu tirgošanu un lietošanu. Neskatoties uz marihuānas audzētavu skaita pieaugumu, Grišins norādīja, ka policija atsevišķus spēkus neveltīs tieši šīs aizliegtās vielas apkarošanai, bet resursus koncentrēs visu apreibinošo vielu apkarošanai.

Pērn Latvijas policijas rīcībā arī nokļuva informācija, ka Latvijas pilsoņi turpinājuši iesaistīties narkotiku kontrabandā citās Eiropas valstīs, piemēram, Spānijā.

Kopumā pagājušā gadā VP izņemto narkotisko un psihotropo vielu daudzums atbilst aptuveni 575 100 devām, kuru aptuvenā vērtība «melnajā tirgū» ir 2,5 miljoni eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu