Par Raiņa spalvaskāta un rakstāmmašīnas nozagšanu piespriež pusgadu cietumā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: memorialiemuzeji.lv

Rīgas rajona tiesa piespriedusi sešus mēnešus cietumā vīrietim par rakstnieka Raiņa vasarnīcā nozagtajiem eksponātiem, liecina publiski pieejamais spriedums.

Tiesa gan soda termiņā ieskaitīja apcietinājumā pavadīto laiku. Viņš apcietinājumā atradās kopš pagājušā gada jūnija līdz ar to vīrietis jau šobrīd ir brīvībā.

Vīrietis pagājušā gada 21.jūnija vakarā «Raiņa un Aspazijas vasarnīcā» Jūrmalā, izmantojot apstākli, ka viņa darbības neviens nenovēro, mantkārīgā nolūkā nozaga Latvijas Nacionālā muzeja krājuma priekšmetus - Raiņa kabatas tintnīcu 1067 eiro vērtībā, Raiņa spalvaskātu 426 eiro vērtībā un dzejnieka rakstāmmašīnu 12 094 eiro vērtībā. Garnadzis ielika mantas somā un vasarnīcu pameta.

Apsūdzētais sevi par vainīgu nozieguma izdarīšanā atzina pilnībā un izdarīto nožēloja. Apsūdzētā personu raksturojošie dati liecina, ka viņš jau pērn pavasarī citā krimināllietā sodīts par mantas tīšu bojāšanu. No ambulatorās tiesu psihiatriskās ekspertīzes atzinuma izriet, ka vīrietis ar psihisku slimību nav slimojis, bet viņam konstatēti organiski personības un uzvedības traucējumi.

Tiesā bija saņemts cietušā Memoriālo muzeju apvienības pieteikums par radītā kaitējuma kompensācijas piedziņu, jo apsūdzētā zādzības rezultātā ir nodarīts neatgriezenisks bojājums spalvaskātam, tā spalvas gals nav atjaunojams, savukārt muzejam kā atmiņas un kultūras mantojuma institūcijai nodarīts morālais kaitējums.

Tiesa gan secināja, ka cietušajam nav radīts tāds morālais kaitējums, kas būtu atlīdzināms naudas izteiksmē. Tiesa nenoteica Memoriālo muzeju apvienības pieteikto materiāla kaitējuma kompensāciju 490 eiro apmērā un morālā kaitējuma kompensāciju 500 eiro apmērā. Apvienība gan var pret notiesāto celt prasību Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Jau ziņots, ka 1983.gadā dzimušo zagli policija aizturēja nākamajā dienā pēc nozieguma kādā Rīgas hostelī. Pārbaudot istabu, kurā vīrietis bija apmeties, atrasti visi nozagtie eksponāti.

Rainim kādreiz piederoši priekšmeti - tintnīca, spalvaskāts un rakstāmmašīna.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu