Policija: Bērnu un jauniešu izdarīto likumpārkāpumu skaits samazinās

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Nepilngadīgo izdarīto likumpārkāpumu skaits Latvijā samazinās, šodien preses konferencē pastāstīja Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Artis Velšs.

(Papildināta no 5.rindkopas.)

Velšs informēja, ka 2016.gadā tika fiksēti 907 bērnu un jauniešu pastrādāti noziedzīgi nodarījumi, bet pērn šādu noziegumu skaits samazinājies līdz 767 gadījumiem.

Pērn noziedzīgu nodarījumu rezultātā cietuši 532 bērni, kas ir nedaudz mazāk nekā gadu iepriekš. 30% šo gadījumu bijuši saistīti ar tikumības un dzimumneaizskaramības pārkāpumiem. Valsts policijai jārūpējas, lai šī statistika nepasliktinātos, piebilda Velšs.

Velšs norādīja, ka joprojām bērni lielākoties cieš savā vidē, piemēram, mājās, un tikai pēc tam seko negadījumi, kas notikuši sabiedriskās vietās - uz ielas, skolās un citur.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieks Oskars Āboliņš uzsvēra, ka, iestājoties siltam laika, palielinās VUGD izbraukumu skaits, kuros jādodas palīdzēt tiem, kuri bauda ūdens priekus vai atpūšas pie dabas. Šī iemesla dēļ ļoti svarīgi vecākiem ar bērniem runāt par drošību. Pieaugušo un vecāku līdzdalība drošības nodrošināšanā ir būtiska, piebilda Āboliņš.

Vienlaikus AS «Sadales tīkls» tehniskais direktors Raimonds Skrebs informēja, ka vidēji gadā no dažādas stiprības elektrotraumām cieš vidēji 15 līdz 20 bērni. Šī iemesla dēļ uzņēmums gan veic sabiedrības informēšanas pasākumus, gan, tuvojoties skolēnu brīvdienām, veic visu elektroietaišu pārbaudes vietās, kur pulcējas bērni.

AS «Gaso» Rīgas iecirkņa vadītājs Ainārs Selickis uzsvēra, ka arī svarīgi sabiedrībai, tostarp bērniem, nepārtraukti atgādināt par drošību ar gāzi - kā pareizi rīkoties, sajūtot gāzes smaku, kā arī kā reaģēt ārkārtas situācijās.

Konferencē VAS «Latvijas dzelzceļš» galvenais tehniskais inspektors Dainis Zvaners norādīja, ka diemžēl arī dzelzceļš ir vieta, kur sevi traumē gan pieaugušie, gan bērni. Vienlaikus uzņēmumam izdevies bojā gājušo un cietušo cilvēku skaitu samazināt gandrīz divas reizes. Informatīvās kampaņas ir ļoti svarīgs instruments, lai rūpētos par sabiedrības drošību, sacīja Zvaners.

Pēc viņa paustā, kādreiz dzelzceļa teritorijā bojā gāja apmēram astoņi bērni gadā, tagad šis skaits esot samazinājies no viena līdz diviem bērniem, turklāt esot pat gadi, kad neiet bojā neviens bērns. Arī šis gads varētu būt tāds, jo pagaidām neviena šāda traģēdija vēl nav notikusi.

Iekšlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Evika Siliņa (V) uzsvēra, ka visiem dienestiem bērnu drošība ir prioritāra, tāpēc īpaši svarīgi bērniem mācīt dažādas praktiskas iemaņas, kā sevi pasargāt. Tikai zinoši un palīdzēt griboši bērni un jaunieši var pasargāt gan sevi, gan līdzcilvēkus, sacīja Siliņa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu