Sāk kriminālvajāšanu pret nepilsoni par mēģinājumu piedalīties konfliktā Austrumukrainā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Drošības policija (DP) rosinājusi uzsākt kriminālvajāšanu pret Latvijas nepilsoni par mēģinājumu prettiesiski piedalīties bruņotā konfliktā Ukrainas austrumos. Kriminālvajāšana sākta pret Latvijas nepilsoni Artjomu Skripņiku.

DP 7. maijā rosinājusi uzsākt kriminālvajāšanu pret Latvijas nepilsoni par mēģinājumu iesaistīties tādā noziedzīgā organizācijā (apvienībā), kuras sastāvā ir vismaz piecas personas, kas izveidota nolūkā izdarīt sevišķi smagus noziegumus pret valsti, kā arī par mēģinājumu prettiesiski piedalīties bruņotā konfliktā Ukrainas austrumos.

Kriminālatbildība par šādām darbībām attiecīgi paredzēta Krimināllikuma 15. panta ceturtajā daļā, 89.1 panta pirmajā daļā un 77.1 pantā, skaidro DP.

Kriminālprocesa laikā, kas DP tika uzsākts 2017. gada 17. novembrī, tika noskaidrots, ka persona mēģināja iesaistīties Ukrainas austrumos bāzētā noziedzīgā militāri apmācītā organizācijā, kas izveidota nolūkā izdarīt sevišķi smagus noziegumus pret valsti, sniedzot militāru atbalstu graut Ukrainas valsts teritoriālo vienotību, lai šīs noziedzīgās organizācijas ietvaros prettiesiski piedalītos Ukrainas austrumos notiekošā bruņotā konfliktā.

Ņemot vērā pirmstiesas izmeklēšanā iegūto pierādījumu kopumu, procesa virzītājs nolēma rosināt kriminālvajāšanas uzsākšanu pret Latvijas nepilsoni un nodot kriminālprocesa materiālus prokuratūrai.

DP norāda, ka persona jau iepriekš bija nonākusi DP redzeslokā, proti, iepriekš DP pret šo personu ir rosinājusi uzsākt kriminālvajāšanu pēc Krimināllikuma pantā par prettiesisku piedalīšanās bruņotā konfliktā ārvalstīs paredzētā noziedzīgā nodarījuma pazīmēm.

DP vienlaikus atgādina, ka neviena persona nav uzskatāma par vainīgu, kamēr viņas vaina nav atzīta likumā noteiktajā kārtībā.

Kā ziņots, DP sākti pieci kriminālprocesi pret deviņām personām, kuras piedalījušās konfliktā Ukrainā un darbojušās prokremliskajās noziedzīgajās organizācijās. Līdz šim izdevies aizturēt vien daugavpilieti Artjomu Skripņiku, kuru pirmās instances tiesa attaisnojusi. Skripņika lietā prokuratūra iesniegusi protestu, bet pērn novembrī DP Skripņiku jau atkal aizturēja par mēģinājumu atkārtoti prettiesiski iesaistīties bruņotā konfliktā Ukrainas austrumos.

Pārējie Latvijas iedzīvotāji izsludināti meklēšanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu