Kā Valsts policija nosaka balss īpašnieku?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Valsts policija

Skaņu ierakstu ekspertīze – skaņu ierakstu autentiskuma noteikšana un personas identifikācija pēc balss akustiskajiem parametriem, kas atspoguļojas abos te skatāmos datoru monitoros, ir viens no modernākajiem kriminālistikas ekspertīžu veidiem. Līdz ar digitālās tehnikas progresu šī ekspertīze attīstījusies pēdējās pāris desmitgadēs, norāda Valsts policija.

Skaņu ierakstu ekspertīzes ietvaros eksperts ar datorprogrammu palīdzību nosaka gan ieraksta autentiskumu, gan arī identificē personas runu, salīdzinot to ar konkrētas personas balss paraugiem.

Ekspertīzē tiek pētīta cilvēka balss, skaņu ierakstos dzirdamie trokšņi, kā arī dažādu skaņu ierakstu ierīču darbība.

Monitorā pa kreisi redzam balss manuālās izpētes programmatūru darbībā.

Pēc atsevišķu fonēmu un balss pamattoņa analīzes un salīdzināšanas iespējams identificēt runātāju.

Augšpusē redzams pētāmajā ierakstā fiksētās fonēmas atspoguļojums, apakšā šīs fonēmas atspoguļojums balss paraugā. Līknes monitorā pa labi atspoguļo paraugu savstarpējās sakritības līmeni.

Savukārt labās puses monitorā atspoguļotās spektrogrammas un oscilogrammas izpēte ir daļa no ierakstu autentiskuma noteikšanas veidiem.

Ekspertīzes telpā tiek veikta ne tikai skaņu ierakstu izpēte, te iegūst arī salīdzināšanai nepieciešamos balss paraugus. Lai varētu iegūt kvalitatīvus balss ierakstus, pie telpas sienām izvietoti skaņu absorbējošie akustiskie paneļi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu