CERT.LV aicina uzmanīties no «viltīgiem zvanu troļļiem»

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

CERT.LV turpina saņemt ziņojumus no Latvijas iedzīvotājiem par aizdomīgiem zvaniem krievu valodā it kā no kādas investīciju kompānijas, kas piedāvā iesaistīties apšaubāmās finanšu operācijās.

Saņemtajos ziņojumos novērojamas kopīgas tendences:

zvanīts šķietami tiek no Latvijas numuriem;

zvanu centra operatori (jo fonā dažreiz iespējams dzirdēt arī citus zvanītājus) piedāvā sarunu tikai krievu valodā;

atkarībā no konkrētā operatora - ir lietoti arī neadekvāti izteikumi un pat lamuvārdi vai draudi. Visbiežāk gan sarunas raksturs ir glaimojošs, uzstājīgs un dominējošs, runā ātri un daudz, vairākkārt atkārto cilvēka vārdu;

zvana darba laikā, bet piedāvā atzvanīt arī pēc darba laika beigām, t.sk. vēlu vakarā.

Sarunas laikā tiek piedāvāts iesaistīties finanšu operācijās, piemēram, ieguldīt naudu kriptovalūtā, un attiecīgi iegūt pasakainu peļņu. Ar sazvanīto cilvēku procesa laikā «strādā 3 operatori», kur katrs it kā atbild par saviem jautājumiem, un saruna kādā brīdī tiek pārvirzīta uz Skype. Veiksmīgas sarunas gadījumā tiek panākts, ka cilvēks caur Skype dalās ar savas iekārtas ekrānu. Pēc tam upuris tiek aizvests uz legālu vietni – blockchain.info, kur nepieciešams ievadīt kredītkartes datus. Kamēr upuris datus ievada, zvanītājs fonā visu uzmanīgi vēro un piefiksē. Attiecīgi šīs krāpšanas shēmas viens no mērķiem varētu būt - piekļuve upuru kredītkaršu datiem.

Pēc kriptovalūtas iegādes krāpnieki pastāsta, kā šo kriptovalūtu pārsūtīt uz viņu tirgošanās platformu. Ja upuris kriptovalūtu pārsūta, viņš to arī zaudē. Paredzams, ka ar vienu reizi nepietiks, un tiks lūgts veikt atkārtotus pārskaitījumus. Krāpnieki var ik pa brīdim prasīt palielināt depozīta summu, solot, ka tūlīt visu zaudēto atpelnīs, jo mazas neveiksmes gadās taču ikvienam. Rezultātā zaudētā summa pieaug. Brīvprātīga upura iesaiste un līdzekļu novirzīšana krāpniekiem varētu būt vēl otrs krāpšanas shēmas mērķis.

CERT.LV aicina, saņemot šāda tipa zvanus, tos uzreiz pārtraukt un nekādā gadījumā nepildīt zvanītāja norādījumus un prasības. Ja gadījumā esat kļuvis par šāda zvana upuri, aicinām nekavējoties sazināties ar savu banku un Valsts policiju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu