Būtiski pieaugusi narkotiku kontrabanda, izmantojot pasta sūtījumus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēdējos gados būtiski pieaudzis pasta sūtījumu skaits, ar kuriem mēģināts Latvijā iepludināt dažādas narkotikas. Valsts ieņēmumu dienests (VID) pauž bažas par narkotiku izplatību jauniešu vidū, turklāt ir konstatēti gadījumi, kad skolas, nevēloties riskēt ar reputāciju, atsakās no likumsargu piedāvātām lekcijām.

VID Nodokļu un muitas policijas direktors Kaspars Podiņš šodien žurnālistus informēja, ka pēdējos gados ir būtiski pieaudzis pasta sūtījumu skaits, ar kuriem mēģina Latvijā iepludināt dažādas narkotikas. Ja pagājušā gadā atklāti 80 pasta sūtījumi, tad šogad pirmajā ceturksnī vien tie jau ir 64. Muitnieki novērojuši, ka palielinās narkotisko vielu daudzums vienā pasta sūtījumā.

Muitniekus ļoti satrauc starp jauniešiem valdošā tendence narkotiku pasūtīšanai internetā un to saņemšanai pastā. Tiek uzskatīts, ka tas ir drošākais veids narkotiku iegādē, kas ļauj izvairīties no saķeršanās ar likumsargiem. Daudzos gadījumos narkotikas pasūta individuāli, personīgai lietošanai.

Par noziedzīgiem nodarījumiem kontrolējamo vielu nelegālas aprites jomā pie atbildības kopumā pērn sauktas 1582 personas, kas ir divas reizes vairāk, nekā 2016.gadā. 630 personas bijušas vecumā no 18 līdz 30 gadiem, bet 25 personas vecumā līdz 18 gadiem.

Kopumā pērn dažādas tiesībsargājošās iestādes no nelegālās aprites izņēmušas 1,2 tonnas un gandrīz 13 000 tablešu un 61 000 kapsulu kontrolējamo vielu. Kopumā pērn VID par narkotiku kontrabandu sākti 160 kriminālprocesi, izņemti 725 kilogrami kontrolējamo vielu.

Podiņš informēja, ka likumsargi par narkotiku kontrabandu, izmantojot pasta sūtījumus, aizturējuši trīs grupas. Viens no šo grupu organizatoriem bija 16 gadus vecs jaunietis. Kopumā šī grupa sastāvēja no trīs cilvēkiem, turklāt jau pieminētais pusaudzis aizturēšanas brīdī izrādīja pretestību un bija narkotiku reibumā.

Tāpat likumsargi aprīlī aizturējuši arī kādu vidusskolas audzēkni, kurš pasūtīja narkotikas un jau vēlāk ar tām cienājis skolasbiedrus un draugus.

Podiņš narkotiku apkarošanas problēmas risināšanā aicināja aktīvāk iesaistīties visu sabiedrību, tostarp, skolas, jo ar tiesībsargājošo iestāžu panāktajiem sodiem rezultātu nebūs iespējams iegūt. Iepriekšminētais nozīmē uzsvaru uz preventīvu darbu, kā, piemēram, lekcijām skolās. Nodokļu un muitas policija regulāri piedalās lekcijās skolās, turklāt pēc vienas no lekcijām skolas personāls likumsargiem jau sniedzis konkrētāku informāciju par cilvēkiem, kuri vervē jauniešus, lai narkotikas izplatītu skolās.

Podiņš gan atzīst, ka neskatoties uz Nodokļu un muitas policijas speciālistu gatavību organizēt lekcijas, ir bijis gadījums, kad skolas direktors uzzinot par kinologu piedalīšanos pēdējā brīdī pārtraucis komunikāciju un lekcija izpalikusi. «Tas liek secināt, ka direktori nedomā par šo problēmu un baidās par skolas reputāciju,» uzsvēra Podiņš.

Ņemot vērā iepriekšminētās tendences Nodokļu un muitas policija uzskata, ka pienācis laiks, lai vēl aktīvāk cīnītos pret narkotiku izplatīšanas problēmu. Lai arī jaunieši uzskata, ka viņus nespēs saukt pie atbildības par narkotiku pasūtīšanu, Podiņš solīja, ka «agrāk vai vēlāk noķersim tos, kuri pasūta.»

Nodokļu un muitas policija sola, ka kinologi piedalīsies kontroles pasākumos šovasar gaidāmajos mūzikas festivālos, kuru iecienījuši jaunieši.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu