Ar ko bija bruņoti Latvijas policisti pirms teju simts gadiem?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Valsts policija

Pašlaik likumsargu rīcībā ir dažādi/mūsdienīgi ieroči, bet pirms teju simts gadiem situāciju bija citāda. Valsts policija atgādina, ka pagājušā gadsimta 20. gadu beigās līdz Latvijas okupācijai policija bija bruņota tikai ar Kanādā ražotajām «Ross» sistēmas šautenēm.

20. gados gan policijas dienestā, gan Aizsargu organizācijā lietoja dažādu sistēmu šautenes, kas bija saņemtas no Latvijas armijas krājumiem.

Šai laikā, jo īpaši 20.gadu sākumā, policijas darbā gan patrulējot, gan vajājot noziedzniekus, kuri paši bieži vien bija labi bruņoti, šautenes tika izmantotas plašāk nekā 30.gados.

Policijas rīcībā esošais arsenāls 20. gadu beigās bija ne tikai raibs, bet arī stipri nolietots. Sakarā ar to 1928.gadā visi policijas ārējā dienesta darbinieki tika pie jaunām Kanādas kompānijas «Ross Rifle Co.» ražojuma šautenēm.

Foto: Valsts policija

Tādus pašus ieročus saņēma arī Aizsargu organizācija.

7.70 mm kalibra šautene bija precīza, bet prasīja rūpīgu kopšanu un tai bija komplicēts aizslēgs. Neprasmīgam lietotājam tā varēja sagādāt daudz problēmu.

«Ross» šautene sākotnēji tika veidota kā šautene kanādiešu policijai, un ar pirmā modeļa šautenēm apbruņoja tieši policistus. Pēc šautenes uzlabošanas to pirms Pirmā pasaules kara sāka izmantot arī Kanādas bruņotajos spēkos.

Attēlā redzamā «Canada Ross» M 10 1910.gada modeļa šautene atrodas Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldes ieroču kolekcijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu