«Bitcoin» arvien biežāk izmanto, lai iegādātos narkotikas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pēdējo trīs gadu laikā vairākiem cilvēkiem narkotisko vielu iegāde, izmantojot kriptovalūtu «Bitcoin», ir beigusies ar kriminālatbildību, liecina tiesu informatīvajā sistēmā pieejamie anonimizētie tiesas spriedumi.

Laika posmā no 2015.gada līdz 2017.gadam katru gadu tika sastādīts viens spriedums par narkotisko vielu iegādi izmantojot «Bitcoin», taču 2018.gada pirmajos piecos mēnešos sastādīti jau pieci šādi spriedumi.

Šajās lietās notiesāti darbojušies pēc līdzīgas shēmas, proti, izmantojot interneta pārlūkus, kas palīdz slēpt identitāti, tie apmeklējuši interneta veikalus tā dēvētajā «tumšajā internetā» un iegādājušies narkotiskās vielas, kas tika piegādātas pa pastu, vai izmantojot kurjera pakalpojumus. Narkotiskās vielas visbiežāk piegādātas no Nīderlandes, taču atsevišķos gadījumos vielas sūtītas arī no Kanādas un Polijas. Visbiežāk spriedumus figurē marihuānas iegāde, bet samērā bieži iegādāta arī narkotiskā viela «ekstazī».

Sodi par narkotisko vielu iegādi šajās lietās variējuši no 240 stundām piespiedu darba līdz trīs gadu nosacītai brīvības atņemšanai.

«Bitcoin» arī ir izmantots divos gadījumos, lai iegādātos viltotas eiro naudas zīmes no interneta veikala Nīderlandē, arī šajos gadījumos notiesātiem piespriesta nosacīta brīvības atņemšana.

«Bitcoin» ir vienādranga apmaksas sistēma un digitālā nauda, kas ir balstīta uz atvērtā pirmkoda protokolu. To centralizēti nekontrolē neviena institūcija. «Bitcoin» cena krasi pieauga no 1000 eiro 2017.gada janvārī līdz vairāk nekā 16 000 eiro 2017.gada decembra vidū, bet 2018.gada februāra sākumā tā nokritās līdz 5000 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu