Narkokurjers Prīverts atkal ticis pie cietumsoda

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Savulaik bēdīgi slavenais narkokurjers Rolands Prīverts šonedēļ ticis pie vēl viena septiņu gadu cietumsoda, ko Rīgas rajona tiesa viņam piespriedusi par kokaīna kontrabandu un kokas lapu glabāšanu, lai gan apsūdzētais savu vainu neatzīst, vēsta laikraksts «Latvijas Avīze» (LA).

Kā norāda prokuratūra, narkotiku kontrabandā Prīverts darbojies kopā ar Jāni Tidriķi, Antanu Buividu, Mindaugu Barču un Sigitu Šermukšni. Pret viņiem lieta izdalīta atsevišķā tiesvedībā. Šim četriniekam katram piespriesti seši gadi cietumā.

Kā tiesas debatēs norādīja prokurore, Šermukšnis pirmstiesas izmeklēšanā liecinājis, ka 2013.gadā Klaipēdā ticies ar Barču, kurš ierosinājis nopelnīt vieglu naudu. Barčs viņu katru dienu «apstrādājis», teicis, ka labi izskatoties un uz viņu nekritīšot aizdomas, līdz Šermukšnis piekritis. Nauda bijusi vajadzīga mātei un brālim ar invaliditāti. Barčs viņu iepazīstinājis ar Tidriķi un Buividu.

Šermukšnis vairākas dienas dzīvojis viesnīcā Buenosairesā pie Prīverta, trenējies rīšanā ar maziem tomātiem un jogurtu. Tad vienā dienā atnācis kāds vietējais un iedevis dvielī ietītas 119 brūnas kapsulas. Šermukšnis tās norijis un 1.augustā izlidojis uz Rīgu, kur viņu sagaidījuši draugi. Bijis slikti, tomēr sācis ēst, lai kapsulas «nāktu ārā», ko visi gaidījuši. Palicis ļoti slikti, neatceroties, cik dienas dzīvojis viesnīcā. Daļa kapsulu «iznākušas ārā», no kurām pusi paņēmis Prīverts. Lai kapsulas «nāktu ārā», draugi devuši plūmes, jogurtu, caurejas zāles, veduši pie kāda ārsta, kurš nevarējis palīdzēt. Beigās Šermukšnis apcietināts viesnīcā Lilastē.

Prokurore norāda, ka Prīverta uzdevums noziedzīgajā grupā bijis viesnīcas rezervācija, kokaīna sagādāšana, kā arī kurjera sagaidīšana un izmitināšana, par ko pienākusies puse no kokaīna. Arī Latvijā sākumā kurjers bijis Prīverta aprūpē, pēc tam viņš nogādāts viesnīcā. Barča uzdevums bijis kurjera sameklēšana, nauda aviobiļetei un pases izgatavošanai. Tidriķa uzdevums bijis aviobiļešu pirkšana un finanšu kārtošana, bet Buivida - kurjera transportēšana pa Latviju.

Policijai bijusi informācija par darbībām ar narkotikām, tāpēc iesaistītie cilvēki noklausīti. Piemēram, Prīverts zvanījis Tidriķim un prasījis, «vai izgājis», un teicis, lai nopērk stiprākas zāles. Sākumā policijai licies, ka iesaistīta arī sieviete, jo pa telefonu tieši par narkotikām netika runāts, bet par narkotiku «iziešanu» runāts kā par sievieti un vai viņai jau notikušas dzemdības.

Kad ar «dzemdībām» neveicies, draugi zvanījuši un lūguši uz viesnīcu atbraukt proktologu, ko tas atteicies darīt. Tad draugi veduši Šermukšni pie proktologa, kurš, apskatot pacientu, stingri ieteicis viņam steidzīgi doties uz slimnīcu, bet draugi viņu aizveduši atpakaļ uz viesnīcu un bijuši šausmās par pieķēzīto tualeti. Viesnīcā smagā stāvoklī un bezsamaņā Šermukšnis arī apcietināts. Viņam bijušas sametušās zarnas un tajās vēl palikušas trīs kapsulas ar kokaīnu. Kur palika pārējās kapsulas ar kokaīnu, nav zināms, atsaucoties uz tiesā noskaidroto, vēsta LA.

«Prīverts kontrolēja situāciju. Šermukšnis bija tikai kokaīna konteiners, peļņas avots un atradās pakļautības stāvoklī,» tiesas debašu nobeigumā sacījusi prokurore.

Prīverts savukārt tiesas sēdē liecinājis, ka pirms lidojuma uz Buenosairesu jau iepriekš viņa draugs Tidriķis no Latvijas pabrīdinājis, ka viņu varbūt uzmeklēšot kāds cilvēks, kuram vajadzēs palīdzēt ar spāņu valodu un pavadāt pa pilsētu, viņu interesējot kažokādas. Tā Prīvertam uz viesnīcu piezvanījis Šermukšnis. Abi esot pasēdējuši pāris stundu bārā, parunājušies. Nākamajā dienā aizgājuši uz kažokādu veikalu. Tad šķīrušies un Prīverts atstājis savu Latvijas adresi - bez konkrēta nolūka. Uz Latviju aizlidojis pirmais.

Augusta sākumā pie Prīverta negaidot ieradies iedzēris Šermukšnis un lūdzis naktsmājas. Prīvertam neesot bijušas iespējas viesi izmitināt, un viņu savācis brālis, kas dzīvojis kaimiņos. Brālis ar Šermukšni pa nakti dzēruši. No rīta brālis atskrējis un teicis, ka viesim slikti ar veselību. Tad piezvanījuši Tidriķim, lai vedot savu draugu projām. Bet brālis Šermukšni laikam aizvedis uz jūru. Tad arī Prīverts lietuvieti esot redzējis pēdējo reizi. Uzzinājis, ka viņš beigās aizvests uz viesnīcu Lilastē. Prīverts pēc tam aizbraucis uz ezeru turpat Lilastē, kur iepazinies ar vēl diviem lietuviešiem. Dažas stundas makšķerējis un tad aizbraucis mājās. Tad Prīverts, pēc paša stāstītā, aizlidojis uz Somiju, kur apcietināts un kratīts, policisti meklējuši kokaīnu, bet neko nav atraduši.

«Nekādas darbības ar narkotikām neesmu veicis. Neesmu kokaīnu pircis, ne organizējis kaut ko tā sakarā. Šermukšnis mani apsūdz apmaiņā pret savu brīvību, un tāpēc viņa liecības nav ticamas. Savukārt policijai bija svarīgi no mums uztaisīt organizētu grupu. Neesmu paņēmis pusi kokaīna, kā apgalvo Šermukšnis, un pēc tam pazudis,» tiesā apgalvoja Prīverts.

Savukārt prokurore pauda uzskatu, ka Šermukšnim nebija nekāda pamata nepatiesi liecināt par Prīvertu.

Tieši Šermukšna pirmstiesas izmeklēšanā sniegtās liecības esot pamatā Prīverta apsūdzībai, bet bijuši ari vēl citi pierādījumi. Prīverta advokāts Ēriks Štālbergs man laikrakstam apgalvojis, ka Tidriķis, Buivids, Barčs notikušajā savu vainu neatzīstot, bet Šermukšnis tiesā teicis, ka narkotikas pārvadājis savām vajadzībām.

Prīverts par narkotiku noziegumiem cietumā pabijis vairākkārt. Jau 1999.gada sākumā viņu kopā ar toreizējo Latvijas Modeļu asociācijas prezidenti Dairu Silavu Rīgas lidostā aizturēja par mēģinājumu Latvijā ievest gandrīz divus kilogramus kokaīna. Par šo gadījumu Augstākā tiesa 2000.gada novembrī Prīvertam piesprieda brīvības atņemšanu uz sešiem gadiem, taču no cietuma viņš tika atbrīvots pirms termiņa.

2004.gada sākumā Prīvertu aizturēja Gvajakilas lidostā Ekvadorā. Pie viņa tika atrasti 894 grami kokaīna.

Savukārt 2009.gadā Privertam tika piespriests astoņu gadu cietumsods Somijā par kokaīna kontrabandu no Dienvidamerikas uz Somiju, Igauniju un Latviju.

Kā vēsta LA, pēdējos gados Prīverts dzīvo gan Latvijā, gan Bolīvijā, kur nodibinājis firmu un sarunājis tur sākt tirgot Latvijas balzamu. Kokaīna un citu narkotiku laiks viņam esot pagājis. «Nezīmējos, esmu kluss un mierīgs, spēlējos biržā ar internēta valūtu bitkoiniem,» laikrakstam sacījis apsūdzētais. Uz tiesu Rīgā gan viņš esot nācis regulāri.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu