Par iejaukšanos kases aparātu darbībā restorānos «Vairāk saules» aizturētas četras personas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Valsts policija par iejaukšanos kases aparātu darbībā restorānu tīklā «Vairāk saules» aizturējusi četras personas, trešdien žurnālistiem pastāstīja Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieka vietnieks Igors Tomaševs.

Papildināta visa ziņa

Tomaševs preses konferencē apstiprināja, ka ar iejaukšanos kases aparātu darbībā valstij nodarīti zaudējumi 1,5 miljonu eiro apmērā.

Maija beigās policijā sākts kriminālprocess pēc diviem Krimināllikuma pantiem, proti, par grāmatvedības un statistiskās informācijas noteikumu pārkāpšanu, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā, un par automatizētas datu apstrādes sistēmas darbības traucēšanu un nelikumīgu rīcību ar šajā sistēmā iekļauto informāciju, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā.

Policijai ir aizdomas, ka grāmatvedības datu sagrozīšana notikusi jau kopš 2016 .gada. Šajā kriminālprocesā konstatēts, ka kases aparātos ienākumi bija norādīti mazāki nekā reāli ieņemti.

Kriminālprocess sākts pēc kāda iesnieguma, kā arī balstoties uz policijas rīcībā esošo informāciju.

Kopumā policija veikusi 34 kratīšanas birojos, restorānos un ar uzņēmumu saistīto personu dzīvesvietās. Kratīšanās izņemts liels daudzums dokumentu un datu nesēji, kā arī kases aparāti.

Šajā lietā policija sadarbojoties ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID), taču otrdienas izmeklēšanas darbības ar VID netika saskaņotas. Policija tikai pēc ekspertīzes varēšot pateikt, vai noziedzīgā shēma bijusi līdzīga tai, kura tika izmantota restorānos «Gan Bei».

Policijas pārstāvis norādīja, ka par restorānu tālāko darbību policija nelemjot.

Kā aģentūrai LETA atklāja restorānu «Vairāk saules» līdzīpašnieks Endijs Bērziņš, aizturēto personu vidū ir kompānijas, kas apkalpo restorānu tīkla datorsistēmu, īpašniece Marika Vītoliņa, kura uzņēmuma «Vēl vairāk saules» pērnā gada pārskatā norādīta kā galvenā grāmatvede. Tāpat aizturēts uzņēmuma piegādes nodaļas vadītājs, kura vārdu Bērziņš neatklāja.

Taujāts, vai aizturēto vidū ir «Vairāk saules» īpašnieces SIA «Vēl vairāk saules» valdes loceklis Andis Osis, Bērziņš atbildēja noliedzoši, atzīmējot, ka patlaban Osis ar viņu atrodas Somijā. Savukārt vaicāts par citām aizturētajām personām, «Vairāk saules» līdzīpašnieks norādīja, ka plašāk viņam par to nekas neesot zināms.

Restorānu tīkla «Vairāk saules» ēdināšanas vietas pēc policijas otrdien veiktajām kratīšanām saistībā ar aizdomām par iejaukšanos kases aparātos trešdien ir slēgtas.

«Patlaban visi restorāni ir slēgti un visas kases sistēmas ir konfiscētas,» teica Bērziņš, paužot cerību, ka trešdien vai ceturtdien restorāni atsāks darbību, izmantojot stingrās uzskaites čekus.

Savu versiju par notikušo preses konferencē gatavojas pavēstīt arī Latvijas Restorānu biedrība, Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) un restorānu tīkls «Vairāk saules».

Pasākums norisināsies plkst.14 restorānā «Vairāk saules», Dzirnavu ielā 60, Rīgā, kura laikā klātesošie tiks informēti ne tikai par restorānu tīklā notikušajām kratīšanām, bet arī par nozares un darba devēju gatavību aizstāvēt godīgu uzņēmēju reputāciju, izmantojot visus tiesiskos līdzekļus.

Preses brīfingā piedalīsies Latvijas Restorānu biedrības prezidents un Vīna bāra «Garage» līdzīpašnieks Jānis Jenzis, LDDK ģenerāldirektore Līga Meņģelsone un «Vairāk saules» līdzīpašnieks Andris Tions.

Latvijas Restorānu biedrībā atzīmēja, ka tā aicina atbildīgās amatpersonas rīkoties nekavējoties, ar pienācīgu atbildību un profesionalitāti risināt situāciju, kas biedrības ieskatā grauj Latvijas uzņēmējdarbības vides reputāciju un ir nodarījusi nozīmīgus zaudējumus vienam no restorānu nozares vadošajiem uzņēmumiem.

Bērziņš iepriekš noliedza, ka «Vairāk saules» ēdināšanas vietās notikusi iejaukšanās kases aparātos. «Mēs 100% zinām un varam apstiprināt, ka nekādu pārkāpumu nav, mēs to nedarām un nekad neesam darījuši. Mums ir bijušas neskaitāmas VID veiktas pārbaudes pēc «Gan Bei» gadījuma, un VID ir atzinis, ka mēs esam viens no retajiem uzņēmumiem, kas šādi nerīkojas. Vairāk nekā gadu mūsu restorānos ir uzstādītas jaunākās kases sistēmas, kurās nevar ielauzties, tām ir melna, plombēta kastīte,» teica Bērziņš, piebilstot, ka uzņēmums bija viens no pirmajiem, kas pārgāja uz jauno kases aparātu sistēmu.

Pēc viņa teiktā, kratīšanu «Vairāk saules» ēdināšanas vietās veikusi kriminālpolicija uz kāda iesnieguma pamata. Taču restorānu tīkla īpašniecei SIA «Vēl vairāk saules» izvirzītās apsūdzības esot absurdas un restorānu īpašnieki ir 100% pārliecināti, ka tā ir konkurentu vēršanās pret uzņēmumu. «Pašlaik mēs neminēsim konkurentu vārdus, bet tuvāko dienu laikā mēs nekautrēsimies arī minēt konkrētus vārdus,» teica Bērziņš.

Sabiedriskā medija ziņu portāls «Lsm.lv» trešdien ziņoja, ka restorānu tīkla «Vairāk saules» ēdināšanas vietās un birojā policija otrdien veikusi kratīšanas. Tas esot noticis saistībā ar aizdomām par iejaukšanos kases aparātos, kā rezultātā valstij varētu būt nodarīti 1,5 miljonu eiro zaudējumi.

Kā liecina «Firmas.lv» dati, restorānu tīkla īpašniece SIA «Vēl vairāk saules» dibināta 2002.gadā. Uzņēmums pieder tā dibinātāja Endija Bērziņa vadītajai AS «VVS Holding».

2017.gadā «Vēl vairāk saules» strādāja ar 4,715 miljonu eiro apgrozījumu un 216 122 zaudējumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu