Krimināllietu pret Gapoņenko par nacionālā naida kurināšanu turpinās skatīt septembrī

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Krimināllietu, kurā nereģistrētā veidojuma «Nepilsoņu kongress» (NK) vadonis Aleksandrs Gapoņenko apsūdzēts nacionālā naida kurināšanu, tiesa turpinās skatīt šī gada 21.septembrī, Gapoņenko aizstāve Imma Jansone.

Šodien notikušajā tiesas sēdē tika uzklausīts apsūdzības liecinieks, «Vienotības» Saeimas frakcijas deputāts Veiko Spolītis. Savukārt nākamajā tiesas sēdē tiks uzklausīti eksperti.

Krimināllietas izskatīšana tika uzsākta jau pērnajā oktobrī, kad tiesa uzklausīja Saeimas deputātu Eināra Cilinska (VL-TB/LNNK) un Gaida Bērziņa (VL-TB/LNNK) liecības. Gapoņenko toreiz neatzina savu vainu un padziļināti izvaicāja abus deputātus, koncentrējoties uz dažādām vēsturisko notikumu interpretācijām.

Gapoņenko patlaban atrodas apcietinājumā Rīgas centrālcietumā, jo viņam piemērots aizdomās turamā statuss citā kriminālprocesā par iespējamām pret Latviju vērstām darbībām. Savukārt vēl vienā kriminālprocesā viņam ir piemērots statuss - persona pret kuru uzsākts kriminālprocess.

Jau ziņots, ka prokuratūras ieskatā apsūdzētais 2015.gada 27.februāra vakarā sociālajā tīklā «Facebook», izmantojot savu izveidoto profilu, tīši publicēja rakstveida izteikumus, apzinoties, ka to saturs ir vērsts uz nacionālā naida un nesaticības izraisīšanu pret latviešu, lietuviešu un igauņu tautības pārstāvjiem.

Minētā persona savā profilā ievietoja saiti uz Krievijas ziņu aģentūras «Notum info» mājaslapā publicēto rakstu: «Baltija ugunī: no neonacistu lāpu gājieniem līdz liela kara uzsākšanai», kurā šī persona publiskoja savus apgalvojumus par notiekošiem procesiem Baltijā.

Persona rakstīja, ka Baltijas valstīs, tostarp Igaunijā, patlaban notiek aktīva pamatnācijas gatavošana dalībai karadarbībā. «Bet orientējas Baltijas elite uz pirmskara republiku pieredzi, kuros 30. gados tika ievesti «maigie» nacistiskie režīmi. Kara gados vadošā pamatnācijas elite praktiski pilnā sastāvā pārgāja dienestā pie vāciešiem un ar lielu prieku piedalījās nepilnvērtīgo etnisko «elementu» - ebreju, čigānu, slāvu - iznīcināšanā,» rakstīja Gapoņenko.

«Izskatās, ka atkārtot šādu rīcību plāno tuvākajā laikā. Citādi kādēļ, piemēram, organizēt neonacistu lāpu gājienus?! Atzīšos, Igaunijā tādu gājienu neesmu redzējis un tagad jau arī vairs neieraudzīšu, jo man uz 10 gadiem ir aizliegts iebraukt šajā valstī par to, ka kritizēju tās politiku par etnisko diskrimināciju. Bet Latvijā šāda veida gājienu man nācās vērot 11.novembrī pagājušā gadā valsts svētkos - Lāčplēša dienā. Galvaspilsētas ielās iznāca ap divdesmit tūkstošiem cilvēku ar lāpām, viņi kliedza «Mēs latvieši!», «Latviju-latviešiem»,» teikts Gapoņenko vēstījumā.

Apsūdzētais rakstīja, ka šis skats viņam atgādinājis Lenijas Rīfenštāles filmu «Gribas triumfs» - par to, kā nacistu vadība «zombēja vāciešus ar ideju nolikt savas galvas par augstās nācijas interesēm pirms Otrā pasaules kara sākuma».

Prokuratūrā iepriekš norādīja, ka, publiskojot šāda satura rakstu, apsūdzētā persona ir pārkāpusi Latvijas Satversmē un Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību konvencijā noteikto, kas attiecas uz vārda brīvību, kā arī ANO Starptautiskajā paktā par pilsoņu un publiskajām tiesībām noteikto.

Jau ziņots, ka 2015.gada 26.maijā DP aizturēja Gapoņenko un veica tiesas sankcionētu kratīšanu vairākos objektos, kur tika izņemti dažādi priekšmeti. Šīs izmeklēšanas darbības tika veiktas kriminālprocesā, kas sākts par nacionālā naida izraisīšanu. Pēc nopratināšanas Gapoņenko tika atbrīvots, savukārt Krievijas Ārlietu ministrija izplatīja paziņojumu, kurā nosodīta Gapoņenko aizturēšana.

DP savā pagājušā gada darbības pārskatā Gapoņenko minējusi kā vienu no Krievijas tautiešu politikas atbalstītājiem. Gapoņenko arī bija viena no personām, kas 2012.gadā organizēja referendumu par krievu valodas kā otrās valsts valodas statusu.

Gapoņenko draud brīvības atņemšana līdz pieciem gadiem, piespiedu darbs vai naudas sods.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu