Upeņu laiks veselībai (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pienācis īstais laiks saēsties upenes, lai spēcinātu organismu. Vislabāk ogas lietot svaigas, taču arī ziemai var saglabāt šo vitamīnu krājumu, izspiežot sulu vai sasaldējot ogas saldētavā.

Liels upeņu patēriņš var samazināt sirds un asinsvadu slimību risku. Upenes ir dabiskas, viegli pieejamas un flavonoīdiem bagātas ogas, kas uzlabo asinsriti. Flavonoīdi var novērst trombu veidošanos un "sliktā" holesterīna daudzuma palielināšanos asinīs.

Komponenti, kas atrodami upenēs, labvēlīgi ietekmē nervu šūnu veselību. Upenes satur vitamīnus – C, B1, P, karotīnus, dzelzi, mikroelementus – mangānu, varu, hromu u.c., tādējādi stimulējot organisma imūnsistēmu un cīnoties ar mazasinību.

Zinātnieku pētījumi atklājuši, ka pastāvīga upeņu lietošana uzturā var novērst neirodeģenerējošu slimību iestāšanās risku, piemēram, Parkinsona slimību.

Liels upeņu sulas daudzuma patēriņš var novērst urīnceļu infekciju rašanos.

Kamēr vieni infekcijas ārstēšanai izvēlas medikamentus, citi – ogas, piemēram, dzērvenes, upenes, kam piemīt pretiekaisuma un urīndzenoša iedarbība. Dzērvenes un upenes (tāpat arī mellenes) satur vielas, kas neļauj baktērijām, īpaši Escherichia coli, "pielipt" pie urīnizvadkanāla sieniņām un vairoties, lai izraisītu infekciju, un baktērijas tiek izvadītas ārā.

Upenes satur antioksidantus. Zinātnieki ir atklājuši, ka antioksidantiem ir liela nozīme acu veselības un redzes nodrošināšanā un saglabāšanā, īpaši kataraktas novēršanā (acs lēcas apduļķojums). Katarakta ir deģeneratīva acu slimība un tiek asociēta ar sirma vecuma iestāšanos. Kataraktai par cēloni var būt arī acs trauma, nekompensēts cukura diabēts, neapdomīga steroīdo medikamentu lietošana.

Zinātniskie pētījumi ir atklājuši, ka upeņu sula satur antociānus, kas palīdzēja brīvprātīgajiem eksperimenta dalībniekiem labāk pielāgot redzi tumsā. Antociāni arīdzan palīdz nogurušām acīm, piemēram, pēc ilga darba pie datora.

***

Brokastu putra ar jāņogām un upenēm

Miežu pārslas, piens vai ūdens, sauja jāņogu un upeņu.

Uzvāra ūdeni vai pienu, pieliek nedaudz cukura, liek klāt pārslas un daļu ogu, otru daļu samīca ar dakšiņu un liek klāt jau gatavai putrai. Var pārkaisīt ar cukuru.

Upeņu saldējums

Lielā traukā lej litru piena, 400 ml saldā krējuma un aptuveni trīs ēdamkarotes cukura, visu puto kādas 15 minūtes, tad pievieno 250 gramus ar cukuru sablenderētu svaigu upeņu. Masu puto, līdz tā palielinās apjomā kādas divas reizes. Salej plastmasas trauciņos un liek saldētavā. Vismaz reizi stundā masu apmaisa, lai tā būtu viendabīga.

Upeņu ievārījums ar bumbieriem un kanēli

1 l upeņu, 2 lieli bumbieri, 50 ml ūdens, 600 ml cukura, 1 kanēļa standziņa.

Notīra un noskalo ogas. Nomizo uz sagriež gabalos bumbierus. Liek visas sastāvdaļas katlā, nepārtraukti maisot vāra uz mērenas uguns apmēram 20 minūtes. Noņem katlu no uguns, rūpīgi nosmeļ putas, ļauj pastāvēt 15 minūtes, lej karstās burkās.

Upeņu zupa ar biezpiena klimpām

50 g upeņu, 300 g ūdens, 25 g cukura, 4 g kartupeļu cietes, citronskābe.

Klimpām: 75 g biezpiena, 1 ola, 8 g kviešu miltu, 2 g kartupeļu cietes, 5 g cukura, sāls.

Upenes noskalo, ar koka stampiņu saspaida, pārlej ar ūdeni, uzvāra un izkāš. Šķidrumam pievieno cukuru, kartupeļu cieti un uzvāra. Biezpienu izmaļ gaļas mašīnā, pievieno olas, sāli, cukuru, kviešu miltus, kartupeļu cieti un samīca. No masas ar saslapinātām rokā veido apaļas klimpas, liek verdošā sālsūdenī un vāra, līdz paceļas ūdens virspusē. Ar putu smeļamo karoti no ūdens izņem, liek uz lēzena trauka. Pirms pasniegšanas liek upeņu zupā.

Balzama un upeņu tiramisu

400 g Mascarpone siera, 4 olu dzeltenumi, 6 ēd.k. cukura, 20 g balzama, 12 Vicenzovo cepumi, 100 ml stipras espresso kafijas, 4 ēd.k. upeņu ievārījuma.

Olu dzeltenumus sakuļ ar cukuru. Iejauc sieru un pievieno balzamu. Cepumus piesūcina ar stipru kafiju un liek viskija glāzē. Pa virsu kārto siera masu, tad atkal cepumus un beigās upeņu ievārījumu. Pārkaisa ar kakao pulveri un pasniedz ar svaigām ogām.

Upeņu kēkss

4 olas, 200 g cukura, 250 g margarīna, 75 g cietes, 75 g miltu, 100 g upeņu.

Samaisa olu dzeltenumus ar cukuru un margarīnu un saputo viendabīgā masā. Pievieno kartupeļu cieti un miltus, samaisa visas sastāvdaļas. Sakuļ olas baltumus biezās putās un pakāpeniski iemaisa mīklā. Iemaisa upenes. Lej formā un cep uzkarsētā cepeškrāsnī aptuveni 50 minūtes.

Upeņu brīnums

5 olas, 100 g pūdercukura, milti, 100 ml saldā krējuma, 100 g sviesta, rozīnes, cepamais pulveris, upenes.

Olu dzeltenumus kārtīgi sakuļ ar pūdercukuru, pievieno pakausētu sviestu, samaisa, pa daļām pievieno miltus, sajauktus ar cepamo pulveri, visu laiku maisot. Pieliek saldo krējumu tā, lai mīkla nebūtu par biezu. Beigās pievieno rozīnes un saputotus olu baltumus. Lej veidnē pusi no mīklas, uzber upenes un pa virsu otru pusi mīklas. Cep gatavu, pārbauda ar sērkociņu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu