Līdz ar auksto laiku pieaudzis ozona daudzums stratosfērā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Ieplūstot arktiskajām gaisa masām, virs Latvijas pieaudzis ozona daudzums, liecina ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras pārvaldes dati.

Mēneša sākumā ozona daudzums stratosfērā virs Latvijas brīžiem saruka līdz 300 Dobsona vienībām; patlaban tas ir aptuveni 400 Dobsona vienību.

Līdz ar to nedaudz sarukusi ultravioletā starojuma intensitāte. Mēneša pirmajā pusē ultravioletās radiācijas indekss Rucavā brīžiem pakāpās līdz 4,4 punktiem.

Dienas garums un saules staru krišanas leņķis patlaban ir tikpat liels kā augusta beigās.

Pirms sauļošanās sezonas sākuma ieteicams konsultēties ar ārstu - dermatologu, onkologu vai ģimenes ārstu. Ultravioletā starojuma ietekmē āda ātrāk noveco, kā arī ievērojami palielinās risks saslimt ar ādas vēzi un acu slimībām. Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra datiem ādas vēzis ir izplatītākā onkoloģiskā slimība Latvijā.

Visintensīvākais saules starojums Latvijā ik gadu ir jūnijā un jūlija pirmajā pusē. Pērnā gada 22.jūnijā ultravioletās radiācijas indekss Rucavā sasniedza augstāko atzīmi kopš novērojuma sākuma - 8,4 punktus. Rucavā atrodas vienīgā valsts novērojumu stacija, kas veic šādus mērījumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu