Neatkāpsies no prasības pārtraukt sprostos dētu olu tirdzniecību (16)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

«Dzīvnieku brīvība», ar mērķi panākt atteikšanos no sprostos dētu olu tirdzniecības, pirmdien un otrdien pie «RIMI» veikaliem Rīgā organizēja piketus. Biedrības vadītājs apgalvo, ka protesti turpināsies, kamēr mērķis netiks sasniegts, taču «RIMI» aktīvistus aicina vērsties pie likumdevējiem, kas nosaka un definē labturības prasības. Tikmēr nozares pārstāvji pauž bažas, ka šādas iniciatīvas pieņemšanas gadījumā vidējā olu cena dubultosies.

«SIA «RIMI LATVIA» savās ilgtspējas politikas vadlīnijās un sociālās atbildības dokumentos pauž ideoloģiju, ka viņi tirgo produktus, kas iegūti no dzīvniekiem, kas turēti labos apstākļos, un tas ir tieši tas uzņēmuma solījums, ko viņi nepilda un rupji pārkāpj, tā vietā cenšoties novelt atbildību uz patērētājiem,» tā par piketa iemeslu saka biedrības «Dzīvnieku brīvība» vadītājs Aivars Andersons.

Turpretī SIA «RIMI LATVIA» pārstāve Inga Bite argumentē, ka, ja tiešām būtu vēlme risināt šo jautājumu pēc būtības un rūpēties par dzīvnieku labturību, būtu jāvēršas pret likumdevējiem un iestādēm, kas veic kontroles, lai pārbaudītu, kādos apstākļos olas tiek ražotas. Tas, viņasprāt, būtu patiesāks un efektīvāks risinājums. Šī problēma jāvērtē gan ražotājiem, gan likumdevējiem, nevis tirgotājiem, īpaši vēršoties tikai pie viena konkrēta, kā tas ir šajā gadījumā.

Patērētāji ar saviem maciņiem izdara izvēli par labu brīvas turēšanas apstākļos vai sprostos dētām olām, un šobrīd tieši pēdējās ir tās, kas ir visvairāk pieprasītas veikalu plauktos. SIA «RIMI LATVIA» pārstāve stāsta, ka veikalu sortimentā tiek piedāvāts pilns spektrs, kurā ir olas ar 0 kategoriju, kas ir bioloģiski audzētas, līdz pat 3. kategorijai, kas ir sprostos dētas olas. Cilvēku izvēle numur viens joprojām ir sprostos dētās olas, - no kopējā pieprasījuma tās aizņem 98%, un tikai 2% ir brīvi audzēto vistu olas.

Latvijas Olu ražotāju asociācijas pārstāvji apgalvojuši, ka, ja tiks ieviestas biedrības izvirzītās prasības, vidējās olu cenas varētu dubultoties. Vaicājot, vai cenu kāpums nepadarīs šo produktu mazāk pieejamu cilvēkiem ar zemākiem ienākumiem, biedrības «Dzīvnieku brīvība» vadītājs apgalvo, ka šobrīd liela problēma ir pārpildītais tirgus ar sprostos dētām olām, tāpēc citos veidos iegūtas olas tiek uzskatītas par luksusa preci, un to cenas arī ir sadārdzinātas. Biedrības prasība ir ne tikai SIA «RIMI LATVIA», bet arī citiem veikaliem atteikties no sprostos dētām olām nevis uzreiz, bet gan no 2025. gada. «Izmaksas, kas skar produkcijas nomaiņu, izlīdzināsies, un beigās patērētājs to tik ļoti nejutīs, kā to grib apgalvot Latvijas Olu ražotāju asociācija, kuriem gan nāksies ieguldīt līdzekļus, lai pārkārtotu savas cietsirdīgās ražošanas sistēmas uz alternatīvām,» tā par potenciālo cenu kāpumu izsakās biedrības «Dzīvnieku brīvība» vadītājs.

Nesaskaņas biedrības un mazumtirdzniecības tīkla vidū tikai pastiprina SIA «RIMI LATVIA» 8. augustā nosūtītā pretenzija ar pārmetumiem, ka biedrība nelikumīgi izmanto «RIMI» preču zīmi, ko biedrības pārstāvji uztver kā vēršanos pret sabiedriskas organizācijas aktivitātēm un iebiedēšanas taktiku. Vēstulē minēts, ka gadījumā, ja, preču zīmes aizliegums netiks novērsts līdz 11. augustam, uzņēmums izmantos likumā paredzētos līdzekļus savu tiesību aizsardzībai. Šobrīd biedrības «Dzīvnieku brīvība» izplatītajos materiālos «RIMI» preču zīme joprojām tiek izmantota, jo viņi uzskata, ka tas neattiecas uz protesta akciju organizēšanu, taču SIA «RIMI LATVIA» šobrīd apkopo visu pieejamo informāciju par preču zīmes nelikumīgu izmantošanu, un lēmumu par turpmākajiem soļiem pieņems tuvākajās dienās.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu