Zilupes novadā izgāzti būvgruži; policija ierosinājusi kriminālprocesu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Valsts policija ierosinājusi kriminālprocesu par Zilupes novadā izgāztiem būvgružiem, portāls TVNET uzzināja Valsts vides dienestā (VVD).

Otrdien Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vadītājs Romāns Naudiņš pavēstīja, ka saņēmis informāciju par Zilupes novadā izgāztiem būvgružiem, kas, iespējams, palikuši pēc Terehovas robežkontroles punkta rekonstrukcijas. Naudiņš sēdē aicināja sagatavot priekšlikumus un risinājumus, lai objektos, kur valsts pasūta rekonstrukcijas darbus, tiktu nodrošināta kontrole par būvgružiem.

Naudiņš portālam TVNET pastāstīja, ka pēc vasaras sākumā Jūrmalā notikušās nelegālās izgāztuves degšanas, sociālajos tīklos uzrunājis sabiedrību, lai iegūtu informāciju par piesārņotām vietām Latvijā. Deputāts saņēmis informāciju par divām būvgružu kravām, kas izgāztas Zilupes novadā un esot aizdomas, ka tās nākušas no Terehovas robežkontroles punkta rekonstrukcijas laika atkritumiem.

«Tas nozīmē, ka kontroles sistēma, lai izsekotu līdzi būvgružiem un tam, kādā veidā viņi tiek noglabāti poligonos, nestrādā,» pauda Naudiņš.

Savukārt Valsts vides dienesta (VVD) pārstāve Maruta Bukleviča portālam TVNET pastāstīja, ka par situāciju ir zināms kopš aprīļa. Sākotnēji īpašumā, kurš ir Zilupes novada pašvaldības pārziņā, bija izgāztas aptuveni divas kravas dažādu būvgružu.

Pašvaldība bija apņēmusies teritoriju sakopt, bet laikā, kad bija jāsāk darbi, būvgružu bijis vēl vairāk. Pašvaldība vērsusies policijā, par notikušo ierosināts kriminālprocess. Vides inspektors arī apskatījis vietu ar būvgružiem, bet pašlaik neesot pamata secināt, ka būvgruži nākuši no Terehovas robežkontroles punkta, norādīja Bukleviča.

Portāls TVNET jau vēstīja, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) nākusi klajā ar vairākiem risinājumiem, kuriem būtu jāpalīdz sakārtot atkritumu apsaimniekošanas nozare Latvijā.

VARAM cer nodrošināt pāreju uz vienotu atkritumu pārvadājumu uzskaites valsts informācijas sistēmu, kuras ietvaros par pārrobežu pārvadājumiem būs jāziņo trīs dienas iepriekš pirms to faktiskās veikšanas. Paredzēts radīt nosacījumu, ka atkritumu gala saņēmējs nevar būt atkritumu tirgotājs vai apsaimniekošanas starpnieks, kā arī nozarē strādājošiem uzņēmējiem piemērot finansiālas garantijas. Valsts iecerējusi arī noteikt pieļaujamo atkritumu uzglabāšanas ilgumu pirms pārstrādes un reģenerācijas šķirošanas un uzglabāšanas vietās u. c.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu