Tiesas ceļā plāno piedzīt «Dogo» un «Ņau ņau» kļūdaino analīžu dēļ firmai radītos zaudējumus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Dzīvnieku barības ražotājs «Tukuma straume» plāno tiesas ceļā piedzīt zaudējumus, kas kompānijai radušies suņu barības «Dogo» un kaķu barības «Ņau ņau» kļūdaino analīžu dēļ, pavēstīja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Aivars Podnieks.

Tiesa, zaudējumu apmēru viņš neatklāja, vien norādīja, ka patlaban uzņēmuma juristi veic nepieciešamās darbības, lai noskaidrotu atbildīgo. «»Tukuma straumes» juristi veic darbības, lai noskaidrotu, kas ir atbildīgs par kļūdainajām analīzēm, kuru rezultātā tika pieņemts lēmums, kas radīja vairāku miljonu eiro zaudējumus. Uzņēmums ir gatavs tiesas ceļā piedzīt zaudējumus,» teica Podnieks.

Jau ziņots, ka PVD oktobra sākumā atcēla visus «Tukuma straume» piemērotos ierobežojumus suņu barības «Dogo» un kaķu barības «Ņau ņau», kā arī izejvielu izplatīšanai, jo no Austrijas laboratorijas «Osterreichische Agentur fur Gesundheit und Ernarungsicherheit GmbH» saņemtajos analīžu rezultātos neatļautā viela karbamīds (urīnviela) nebija konstatēts.

PVD informēja, ka Austrijas laboratorijā testēšana veikta, izmantojot divas metodes - karbamīda saturs noteikts, mērot optisko blīvumu pie 420 nanometru viļņu garuma un karbamīda saturs noteikts, mērot optisko blīvumu pie 435 nanometru viļņu garuma, kā to paredz Eiropas Komisijas (EK) normatīvi. Izmeklējot barības paraugus ar EK noteikto metodi, karbamīda klātbūtne paraugos nav konstatēta.

Vienlaikus PVD pieprasījis Dānijas Valsts Veterinārajai un pārtikas laboratorijai skaidrojumu, vai uzņēmuma «Tukuma straume» ražotās barības paraugi, kuros iepriekš laboratorijā tika konstatēts karbamīds, ir izmeklēti ar atbilstošu metodi. «Tukuma straumes» ražotajā barībā «Dogo ar mājputnu gaļu» augusta vidū tiks konstats karbamīds, bet vēlāk karbamīds tika atklāts arī citos laboratoriskajai izmeklēšanai nosūtītajos «Tukuma straumes» ražoto produktu un ražošanā izmantoto izejvielu paraugos.

Vēlāk «Tukuma straume» saņēma neatkarīgas, akreditētas un starptautiskas laboratorijas «Agrolab Group» analīžu rezultātus, kuri neapliecināja karbamīda esamību uzņēmuma ražotajā barībā suņiem un kaķiem.

Karbamīds (urīnviela) ir barības piedeva, kuru atļauts lietot atgremotāju ēdināšanā, bet suņu un kaķu barībā tā nedrīkst būt vispār.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Uz augšu